Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Review: Hyrule Historia

IMG_3428Normaal gesproken reviewt een gamesite alleen maar games maar voor dit boek maken wij graag een uitzondering. Origineel werd het boek alleen in het Japans uitgebracht tot groot verdriet van de alleen Engels sprekende fans die het dus eerst met fan-made vertalingen moesten doen. Totdat Dark Horse Books aangaf dat Hyrule Historia in het Engels uitgegeven zou worden door hun. Van Hyrule Historia werd gezegd dat het het boek is voor alle Zelda fans wordt er gezegd maar is het boek alle eer wel waard?

Vormgeving

Het boek is in twee verschillende versies uitgebracht namelijk de normale (€30,-) en de collector’s edition (€60,-). Beide boeken hebben 276 pagina’s en hebben op de voorkant een plaatje van de Gate of Time uit Skyward Sword. Het enige echte verschil is de collector’s edition heeft een bruine kaft en er zijn maar 4000 van uitgegeven. Op de achterkant van het boek staat een kleine samenvatting en een uitnodiging om het boek te gaan lezen. Het boek begint met een introductie en inhoud en daarna bestaat het boek eigenlijk uit vier delen. Eerst krijg je uitgebreide concept en definitieve  art uit Skyward Sword, hierna wordt de officiële tijdlijn uitgelegd (en eigenlijk ook de games besproken qua verbanden dus veel spoilers voor als je games nog niet hebt gespeeld), dan heb je nog concept art van de overige games en als laatste een manga (Japanse strip) die zich afspeelt voor Skyward Sword.

Inhoud

The Legend Begins

Het eerste gedeelte van het boek draait om Skyward Sword. Het lijkt misschien wat raar om zoveel van een boek aan één van de games te besteden, maar vergeet niet dat toen Hyrule Historia in Japan uitkwam dat toen net Skyward Sword uit was gekomen. De inhoud van deze pagina’s laten vooral concept art van personages en omgevingen zien. Bij de plaatjes staat vaak wat (origineel handgeschreven) commentaar en per pagina staat wat informatie van een ontwikkelaar. Je kan makkelijk de moeite die de vertalers erin hebben gestoken zien aangezien ze zelfs de kleinste notities helemaal hebben vertaald.

IMG_3430

 

Ghirahim

 

The History of Hyrule

Het gedeelte waar het voor de meesten eigenlijk om draaide namelijk de officiële tijdlijn. Jarenlang zijn er de grootste speculaties over een tijdlijn van The Legend of Zelda gesproken. Bestaat hij wel eigenlijk? Zo ja waar passen de games precies in de tijdlijn? Nu eindelijk is dit mysterie opgelost. In de Hyrule Historia staat ten eerste de tijdlijn maar vervolgens wordt deze ook nog eens helemaal uitgewerkt. Er staat alleen wel een klein foutje in, maar die zat ook al in de Japanse versie. Ze hebben namelijk de Sage Medallions van de Fire en Spirit Temple verwisseld.

Tijdlijn 1

Tijdlijn 2

 

IMG_3437

Creative Footprints

In dit gedeelte wordt net als bij ‘The Legend Begins’ concept en definitieve art van de andere Zelda games uitgezonderd van de spinoff spellen zoals  Links Crossbow Training. Het enige verschil met het stuk over Skyward Sword is dat er geen algemeen commentaar van de designers staat.

IMG_3435

Manga

Deze manga is te vinden achterin de Hyrule Historia en moet je net zoals een echte manga van recht naar links lezen. De manga is erg mooi gemaakt en de eerste bladzijden zijn ingekleurd. Het verhaal speelt zich vooral af tijdens de oorlog tussen Demise en Hylia, dus eeuwen voordat Skyward Sword af speelt. Verder geeft het de eerste ontmoeting tussen Link en zijn Loftwing weer.

Manga

Conclusie

Hyrule Historia is echt een must have voor alle Zelda fans. Er staat geweldige informatie in en mooie afbeeldingen. De manga is ook echt een toevoeging op het verhaal. Verder is het in het Engels dat kan een minpuntje zijn, maar echte fans zijn daar niet vang voor en genieten gewoon van het prachtige werk en ook is het zonde van het kleine foutje, maarja wie let daar op. Ondertussen bestaat The Legend of Zelda al 27  jaar en zullen er vast en zeker nog mooie toevoegingen komen aan de tijdlijn. Maar voor nu is dit boek compleet qua informatie.

Cijfer: 9,5