Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: Professor Layton en het Masker der Wonderen

LaytonHet spel Professor Layton en het Masker der Wonderen is in Nederland verschenen op 26 oktober 2012. Het is het vijfde Layton spel en de eerste op de 3DS. Dankzij de 3D technieken hebben ze de animaties leuk kunnen aanpassen maar is dat genoeg voor weer een mooi Layton spel?

Het verhaal

Professor Layton en de Meldodie van het Spook, startte een trilogie en vertelde onder andere het verhaal van hoe Luke en Professor Layton elkaar ontmoetten. Professor Layton en het Masker der Wonderen op de Nintendo 3DS is het tweede deel van deze trilogie en speelt zich af in de mysterieuze stad Monte d’Or, een feestelijke stad midden in de woestijn. Er is een groot festival aan de gang en elke dag worden parades gehouden. De hele nacht zijn er mensen te vinden op de straten en in de cafés. Layton is naar Monte d’Or afgereisd op uitnodiging van zijn jeugdvriendin Angela, die hij al zeer lang niet meer heeft gezien (wat er is gebeurd kom je vanzelf achter). In haar uitnodiging schrijft zij dat de stad wordt geterroriseerd door een gemaskerde heer, die met een ‘magisch’ masker allerlei vreselijke dingen zogenaamde wonderen laat gebeuren. Wanneer Layton en Luke de stad bereiken, vallen ze meteen in het feestgedruis van de stad. De gemaskerde heer komt al snel tevoorschijn en verandert een aantal aanwezigen in standbeelden. Dan slaat hij zijn vleugels uit en vliegt weg. Layton is niet onder de indruk van de wonderen en zet samen mijn zijn assistente Emma de achtervolging te paard in. De gemaskerde heer ontkomt echter en het team gaat op onderzoek uit.

maskofchaos

Het verleden en het heden

De professor denkt het masker te herkennen als het Masker der Chaos, een masker dat in bezit was van een andere jeugdvriend van de professor genaamd Randal. De professor heeft nog goede herinneringen van zijn tijd met Randal en zal je van tijd tot tijd een deel van zijn jeugd vertellen. Wanneer dit gebeurd zal jij in deze herinneringen je jonge Layton moeten besturen en puzzels oplossen in het verleden. Als jonge Layton heeft Layton nog helemaal niks met puzzels oplossen en archeologie maar gaande weg zal hij het steeds leuker vinden. Door deze speelbare herinneringen heb je een leuke afwisseling en zul je merken dat een aantal bepaalde dingen met elkaar vervlochten raken.

screenshot-1

 

Besturing en nieuwe elementen.

De algemene besturing is net zoals in de andere Laytons je gebruikt je stylus en de kaart om je voort te bewegen, op de kaart wordt altijd weergegeven waar je heen moet en hoe je er moet komen. Verder kan je gebieden onderzoeken met een vergrootglas dat zal oplichten als er wat interessants is. Hierdoor kan je bijvoorbeeld hintmuntjes en puzzels ontdekken. Het puzzel principe is nog wel hetzelfde door middel van puzzels oplossen verdien je Picarats waarmee je leuke dingen kan vrijspelen.

Wel heb je in dit deel wat afwisseling in gameplay dus, je moet niet alleen maar puzzels oplossen maar ook bijvoorbeeld een achtervolging met een paard en op het politie bureau moet jij bepaalde gebeurtenissen aan elkaar linken. Deze vernieuwingen voelen erg vernieuwend en zijn daarom ook echt welkom in de Layton serie die alleen maar hetzelfde bleef.

Snelheid

Vanwege dat je voor elk stukje informatie meerder puzzels moet oplossen zal het verhaal soms wat traag aanvoelen. Of je moet apart van het verhaal iemand zoeken en dat kan irritant zijn want, dan zit je lekker in het verhaal en ben je erg nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren krijg je zo’n sidequest. Verder zal het verhaal door terugkerende personages makkelijker te begrijpen zijn als je ook de Melodie van het Spook hebt gespeeld maar het is niet noodzakelijk want, het spel is zeer begrijpelijk ook zonder voorkennis.

Diversiteit en speelduur

Laten we maar beginnen met de puzzels. In eerdere games waren een veel puzzels zeer lastig maar, in deze game is de moeilijkheidsgraad van de puzzels zeer gevarieerd. Ook kan je met hintmuntjes 3 gewone hints en één superhint kopen en kan je met de memo functie aantekeningen maken wat zeer handig kan zijn. Door het verschil in moeilijkheidsgraad kan het spel makkelijk 15 tot 20 uur in beslag nemen voor alleen het verhaal al. Verder zijn er in Laytons koffer weer een paar minigames zoals een konijn kunstjes leren, ook heb je een onderdeel episodes dit zijn korte filmpjes die vaak saai zijn en niks aan het verhaal toevoegen. Als laatste hebben we natuurlijk de downloadbare puzzels, je kan als je internet hebt in totaal (elke dag komt er een nieuwe maar je kan ook oude downloaden) 365 nieuwe puzzels downloaden. Deze puzzels hebben ook weer een enorme diversiteit in moeilijkheidsgraad en brengen het puzzel totaal op ongeveer 500 puzzels.

rabbitshow_2_nl

Graphics en muziek

Het spel ziet er super mooi uit en zeker in 3D dit komt vooral door het vrolijk uitziende Monte d’Or en de versieringen voor het festival waardoor de graphics extra goed naar buiten komen dus, als je het 3D effect aanzet zal je zien dat het beeld nog spectaculairder wordt en zeker in de animatie stukjes.

73963_Main_Street_Monte_dOr

Aan de muziek is weinig op te merken. De muziekjes passen precies bij de gebeurtenissen en in het hoofdmenu heb je natuurlijk het bekende Layton muziekje weer. Alleen zijn helaas de Nederlandse stemmen nogal saai, ze hebben namelijk een toon van iemand die een verhaaltje voorleest.

Conclusie

Professor Layton en het Masker der Wonderen biedt niet echt grote vernieuwingen aan, maar is toch een mooie nieuwe Layton voor de reeks. De nieuwe spelelementen, zoals het paard rijden, zijn vernieuwend genoeg om het inmiddels wat eentonige spel toch wat anders aan te laten voelen. Daarnaast was de overstap naar 3D een zeer goede keuze, want het zorgt ervoor dat de wereld meer dan ooit tevoren tot leven komt en de kleuren mooier worden. Het spel biedt net als de vorige delen een goed verhaal met een verrassend einde. De afwisseling tussen heden en verleden maakt het ook nog eens extra bijzonder. Qua puzzels is er genoeg variatie en dankzij SpotPass komt er dagelijks een nieuwe puzzel bij. Dit brengt het totaal op ongeveer 500 nieuwe puzzels, wat het met de extra’s zoals de minigames er voor zorgt dat je het makkelijk nog een keer kan spelen. Professor Layton en het Masker der Wonderen bewijst hiermee dat Layton nog lang niet uitgepuzzeld is.

Graphics 9,5

Gameplay 8,5

Geluid 7,0

Speelduur 9,0

Cijfer: 8.5