Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Column: Remakes, nostalgie of achterhaald?

Iedereen heeft wel eens Super Mario Bros. gespeeld. Misschien de GameBoy Advance versie, de Wii versie of misschien de 3DS versie. Wie weet heb je Super Mario All-Stars voor SNES of de Super Mario Bros. 25th Anniversary Edition in huis. Of je bent zo’n geluksvogel en hebt het originele NES-spel in huis. We kunnen in ieder geval zeggen dat Nintendo er een hobby aan heeft om haar klassiekers opnieuw en opnieuw uit te brengen. En wat doen wij? Wij kopen trouw een spel wat we nog geen honderd keer hebben voor oude consoles.

Met de komst van de Super Nintendo, kwam Nintendo op het ingenieuze idee om haar oude spellen opnieuw te maken, met dit keer betere graphics en geluid. De spellen voelden zelfs als nieuw aan, met hun frisse nieuwe kleuren en verbeterde achtergrondmuziekjes. Hier kon Nintendo wel wat mee. Ze besloten zelfs hun oude Game & Watch serie opnieuw uit te brengen met personages uit het Mario universum in de hoofdrol. In feite speelde je gewoon je oude spellen, alleen in een nieuw jasje gestoken.

Met de komst van de GameBoy Advance besloot Nintendo om de originele Mario titels Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3, Super Mario World én Yoshi’s Island opnieuw uit te brengen met graphics en geluid die nog een stapje verder dan de Super Nintendo gingen. Hierdoor kwam ik voor het eerst in aanmerking met de Mario series toen ik nog een jochie van 7 was. Dus remakes kunnen je lokken om de rest van de serie ook te proberen. Nou Nintendo, dat is jullie meer dan gelukt.

Met de komst van de Wii, gingen Nintendo en third-party bedrijven hun oude spellen onveranderd wéér uitbrengen. Dus geen Super Mario All-Stars versie van de Super Mario Bros. serie, maar gewoon oude NES kwaliteit. Ook startten ze de New Play Control-serie, een collectie GameCube spellen met de bewegingsgevoelige besturing van de Wii. Wie wil nou niet Mario Power Tennis doen alsof je zelf op het veld staat? Nintendo bracht Super Mario All-Stars wel uit als deel van het Super Mario Bros. 25th Anniversary programma.

En de Virtual Console breidde zich uit naar de Nintendo 3DS en de recent gelanceerde Wii U. Ook stuk voor stuk onaangepaste versies van de spellen, op de 3D Classics-serie van de Nintendo 3DS na. En het remaken van spellen is Nintendo ook nog niet verleert, want dit jaar komen maar liefst twee remakes van zowel The Legend of Zelda: Wind Waker voor de Wii U en Donkey Kong Country Returns voor de 3DS.

Dus is het nu wel goed om zoveel remakes uit te brengen? Kunnen Nintendo en andere bedrijven zich niet beter richten op nieuwe games, of willen we die oude tijden blijven herleven? Hebben we er ons geld nog voor over, om de Nintendo Classics nog eens te spelen? Wat vinden jullie ervan? Laat je reactie achter!