Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Daily Nintendo test 3DS XL! [3DS XL review]

De Nintendo 3DS XL ligt inmiddels in de winkels en wij hebben de handheld uitgebreid voor je getest. De officiele datum is morgen maar zonder al te veel te zoeken vind je ‘m inmiddels al in de meeste winkels. Wat vinden wij van de nieuwe Nintendo 3DS met onder andere een aanzienlijk groter scherm? Is het de aanschaf waard of niet? En geldt dit ook wanneer je al een originele 3DS in huis hebt? Lees snel verder voor ons oordeel!

De kenmerken van de 3DS XL

Zoals de naam al doet vermoeden is het belangrijkste verschil met de huidige Nintendo 3DS het aanzienlijk grotere scherm. Volgens Nintendo was juist hier veel vraag naar en daar zouden ze best wel eens gelijk in hebben. Vergeleken met bijvoorbeeld de Vita is het 3DS scherm toch wel aan de kleine kant. In het kort de kenmerken van de Nintendo 3DS XL:

  • 90% groter scherm
  • Door het grotere scherm beter 3D effect
  • Handheld zelf slechts  46% groter dan dat van de originele 3DS.
  • Batterijduur gaat 20% langer mee
  • Inclusief 4 GB SD-geheugenkaart.

Maar is het allemaal echt zo mooi als dat het lijkt?

Laten we beginnen met het grotere scherm. Inderdaad, wanneer je eenmaal al je gegevens hebt overgezet en de 3DS XL gebruiksklaar is merk je een aanzienlijk verschil wanneer je de 3DS opstart. Feit blijft in principe dat het altijd leuker is om op een groter scherm te spelen mits de kwaliteit van het beeld dan niet minder wordt. En in tegenstelling tot de Nintendo DS XL heeft Nintendo dat hier goed voor elkaar. Waar je bij de DS XL aanzienlijk meer pixels zag tijdens het gamen is dat bij de 3DS XL absoluut niet het geval. Ook op het aanzienlijk grotere scherm ziet alles er nog steeds prachtig uit. Sterker nog, het lijkt er zelfs op dat wanneer je in 2D weergave speelt, het beeld zelfs net ietsje mooier is, meer nog dan bij de originele 3DS het geval was! Maar over het algemeen zul je 3DS spellen waarschijnlijk vooral met het 3D effect aan spelen. Of het 3D effect nu echt veel sterker is valt lastig te zeggen, de kijkhoek is wel groter waardoor je de 3D beelden die de handheld toont wel weer wat beter kan zien. Had je verwacht dat de beelden nu ‘echt uit de 3DS XL springen’? Dan haak je waarschijnlijk al snel af want dat is net als bij de originele 3DS niet het geval. Neemt niet weg dat het al indrukwekkende 3D effect van de 3DS nu nog beter zichtbaar is bij de XL versie!
.
Een groter scherm brengt natuurlijk ook een wat groter apparaat met zich mee. En hoewel alles nog enigzins lijkt mee te vallen (de console is slechts 46% groter) is vooral het strakke uiterlijk van de originele 3DS verloren gegaan. Het is en blijft natuurlijk een mening maar persoonlijk vond ik het uiterlijk van de gewone 3DS mooier. Sommige gamers noemen de 3DS XL ‘lelijk en lomp’. Zover wil ik absoluut niet gaan want de 3DS XL op zich ziet er ook niet verkeerd uit. En dat het model minder strak is als bij de originele 3DS is eigenlijk niet meer dan logisch. Maar hier geldt duidelijk: smaken verschillen. Een vergelijking:

De Nintendo 3DS XL is overigens lekker confortabel vast te houden en het spelen wordt er dan ook zeker niet minder op. Daarnaast voelt het geheel allemaal nog net wat steviger aan. Minder speling tussen beide schermen en een net wat stevigere analoge stick zullen  je vast op gaan vallen. Qua prestaties van de batterij moeten we Nintendo inderdaad gelijk geven. De batterij gaat inderdaad wat langer mee. Een veel gehoorde klacht bij de originele 3DS was de snel leeg rakende batterij en hier heeft Nintendo dan ook goed op ingespeeld. Je kunt ongeveer een half uur langer 3DS games spelen door de verbeterde accuduur. Je kunt bovendien 1 tot 2 uur langer gamen met je NDS games op deze nieuwe spelcomputer.

Wat krijg je er verder nog bij?

Daar kunnen we kort over zijn maar wel erg belangrijk om te weten wanneer je de handheld wilt kopen! Je krijgt er een 4 GB SD kaartje bij voor flink wat opslagruimte maar daarnaast kunnen we beter vragen wat je er NIET bij krijgt. De 3DS XL wordt namelijk zonder oplader geleverd. Hou er dus rekening mee dat je deze er los bij moet kopen? Waarom geen lader erbij? Nintendo liet weten de prijs zo lager te kunnen houden. Tsja, als je zelf geen oplader hebt moet je ‘m alsnog kopen…

Kort samengevat:

+ een mooi groot scherm

+ een betere 3D kijkhoek

+ een betere accurduur

een misschien wat minder strak uiterlijk

Moet je ‘m nu wel of niet kopen?

Heb je nog geen 3DS en wil je er een kopen? Ons advies is om dan voor de 3DS XL te gaan. Deze is rond de 40 euro duurder maar je krijgt technisch gezien dan wel de beste versie en een mooi groot scherm. Tenzij je het uiterlijk echt niks vind natuurlijk….

Heb je al een gewonen 3DS? Dan is het vooral de vraag hoeveel waarde jij hecht aan een groter scherm. Vind je dit niet zo belangrijk? Dan kun je de 3DS XL beter laten liggen. Maar vind je dat juist wel belangrijk, dan is de 3DS XL een prachtige optie!

Meer beelden? Bekijk de 3DS XL hier in actie