Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Nintendo 3DS vs. de Playstation Vita, is het als appels en peren of is er toch één beter?

Waarschijnlijk zal het jullie niet ontgaan zijn, afgelopen woensdag is de Playstation Vita gelanceerd. Voor de personen die te veel hebben gemist: de Playstation Vita is de opvolger van de PSP, dus de nieuwste handheld-console van Sony. De graphics zijn Playstation 3 achtig qua niveau, ook heeft de Vita maar liefst twee touchscreens. TWEE?! Ja twee, één op de voorkant en één op de achterkant. Het touchscreen wat op de voorkant zit heeft een display en is net als de achterste multitouch. Nog iets wat Sony erop heeft gedaan zijn twee analog sticks, het is net al een 3DS met circlepad pro.

Appels en Zwarte Bessen slaan toe

Er is een Internetoorlog gaande, nee niet iets met terrorisme of zo, maar een oorlog tussen fanboys. Er zijn fans van Sony die vol op Nintendo bashen omdat ‘zij’ vinden dat Nintendo niks is. En dit gebeurd visa versa natuurlijk ook door Nintendo fans. Fanboys zijn echter niet objectief, iets wat ik juist wel ben met deze vergelijking. In die artikel ga ik de Playstation Vita met de 3DS vergelijken op diverse punten namelijk:

  • graphics
  • muziekkwaliteit
  • beschikbare launch line-up+aankomende games
  • besturingssysteem
  • en natuurlijk nog wat andere punten

Hier een korte fotosessie:

HD3Dultraledresolutieschermen

Zo die zit, spreek die naam maar eens uit voordat je verder leest! Maar goed, ik ga eerst in op de eerste indrukken die ik had met beide handhelds:

Nintendo 3DS(24 maart 2011):

WOW zei ik als eerste toen ik het 3D effect zag, er ging een wereld voor mij open. Alles was zo mooi, het besturingssysteem en het 3D effect wow! Ook de spellen waren veel mooier dan ik gewend was, Street Fighter IV was een soort van vechtdoos geworden echt wow. De circlepad was precies als in mijn dromen!(Ga niet vreemd denken, als je gehyped bent ga je dromen over je apparaten.)

Playstation Vita(23 februari 2012):

”WWWWWWWOOOOOOOOOWWWWWW DAT DING IS GIGANTISCH! HOE ZWAAR IS HIJ” *voelt de democonsole* ”oh dat valt wel mee, hey qua grip voelt hij aan als de Game Boy Advance… Mooie tijden dat je handheld nog ergronomisch was.” Dit was werkelijk hoe ik in de winkel stond het scherm was prachtig, ik wil ook niks anders meer. De joysticks voelen ook  zo heerlijk aan. Toen ik Uncharted ging spelen was ik van okay en wat nu? Hmmmmm

Graphics

3DS:

De 3DS heeft iets weg van de PSP qua graphics, alles ziet er goed uit en ik geniet van alle 3D ervaringen. Vooral met Resident Evil heb je veel profeit van alles wat Nintendo in de console heeft gestopt. Niet veel over te klagen. Alleen zijn de schermen wat aan de kleine kant en het touchscreen is jammergenoeg niet multitouch…

PSV:

Het scherm is werkelijk gigantisch; wel erg mooi, al die kleuren bij Marvel vs Capcom komen mooi aan de beurt. Alles is goed gecomponeerd en het scherm is multitouch ook nog! Toch is er wel een nadeel, als je de helderheid laag zet en je in het donker op een zwart (loading)scherm kijkt zie je vlekjes of whatever het ook mogen zijn. In het licht en met hoge helderheden zie je er niks van.

Conclusie:

De PSV heeft graphics en de 3DS heeft 3D, het 3D voegt zo onzettend veel toe maar de prachtige graphics zijn natuurlijk ook onweerstaanbaar!

Muziek

3DS:

Ik weet niet wat Nintendo heeft gekozen als ferquentie, maar het is vreselijk ik ben beneden en ik hoor exact wat mijn broertje boven speelt! Klaagenoeg is het geluidsniveau goed is de qualiteit subliem.

PSV:

In één woord vreselijk! Horrible! De ferquentie is wel goed maar de qualiteit is okay net niet slecht en de niveau ga ik niet eens over beginnen, het is té laag. Advies: zet je koptelefoon op!

Conclusie:

Beiden consoles hebben wel last van een probleem, ik adviseer je koptelefoon te gebruiken.

Games

3DS:

In den beginnen van de 3DS was er een groot tekort aan games, geen Zelda etc. pas in Juni kwam Zelda OOT 3D uit. Nu hebben we veel keuze: Mario Kart 7, Super Mario 3D Land, binnenkort Kid Icarus Uprising en er zijn natuurlijk nog veel meer spellen waaruit je kan kiezen als echte die-hard Nintendo-fan. Qua software is er zeker geen tekort en met de lijst van aankomende software zal er zeker geen droogte vallen op goede qualiteitssoftware.

PSV:

Dit is zorgelijk, er is een sterke launchline-up daar is niet over te twijfelen met Uncharted Golden Abyss, Ninja Gaiden Sigma Plus, Ultimate Marvel Vs. Capcom en Rayman Origins natuurlijk. Maar de toekomst, hetzelfde gebeurde met de PSP, er waren grote periodes met droogtes aan goede games tussendoor, veel fans haakten hierdoor af. Maar nu heeft Sony de kans om dit goed te maken, ook hebben ze hier al aangeven zeker op dit punt te letten.

Conclusie:

Wat spreekt je aan? Een goede Zelda of Mario game of toch die Uncharted en Marvel Vs Capcom? Het ligt hier totaal aan jou als jij vindt dat shooters meer je ding zijn dan zal de Vita je honger zeker goed stoppen. Ook komen er genoeg RPG’s uit voor de Vita en 3DS dus kies verstandig!

Besturingssystemen…

Beide systemen draaien natuurlijk op een eigen besturingssysteem, Nintendo heeft het Nintendo 3DS besturingssysteem en Sony heeft de Live Area. Hieronder zijn wat foto’s. Nintendo’s syteem is te besturen met buttons of touch screen en met één klik start alles wat jij wilt op. Live Arena is touch based, alles moet via het touchscreen, het is welliswaar wel super shiny, alles is gelikt en het systeem werkt goed. Op beide systemen kan ik mijzelf goed vinden en ik vind alles zeer overzichtelijk.

Prijzen ten top!

Toen de 3DS uitkwam was hij €250,- dit was voor veel mensen een punt om af te haken bij het kopen van een 3DS. Nintendo heeft in augustus 2011 een prijsverlaging naar voren gebracht van maar liefst €80,- de 3DS kost nu nog maar €170,- en is sinds dien beter gaan verkopen. Ook de PSV draagt een prijskaartje van €250,- Wat denk jij? Zal Sony de prijs verlagen? Er wordt veel over dit onerwerp gespeculeerd, laat je mening horen op ons forum!

Ook de software is niet al te goedkoop, de 3DS en Vita hebben software van diverse prijzen, deze lopen uiteen van €20,- tot aan €50,-. Veel mensen vinden het een keerpunt om de te ‘dure’ software aan te schaffen en vergelijken het met app spelletjes van €0,79 waarmee je als het ware binnen 10 minuten klaar mee bent. Veel mensen kiezen ook een foute kant waarbij de makers veel verlies leiden, ze kiezen voor piracy of het synoniem illegaal downloaden en het spel op een NDS flashkaartje zetten of je PSP hacken om er zo vanaf een memory stick illegale games mee af te spelen. De gameindustrie loopt veel mis en Sony en Nintendo hebben veel eraan gedaan om hun consoles te beveiligen. Tot nu toe is er naar mijn weten geen hack voor beide consoles aanwezig.

‘Extra accessories’

Ik voelde me genaaid toen ik een PSV kocht, ik MOEST een memorycard erbij kopen om te kunnen saven! WAT IS DIT VOOR EEN ONZIN SONY?! Ik weet dat de PSP het ook had, maar ze hadden het met gemak kunnen aanpassen. Hieronder zie je foto’s van de media die beide consoles gebruiken, van memory cards tot game cards. hier wat fot’s van de cardridges, etc.

Korte gameplay demo:


Conclusie:

Kortom, beide consoles zijn perfect en als je aan mij vraagt zijn ze niet te vergelijken. Doe je het wel, dan krijg je op je donder. Je gaat toch ook geen Blackberry met een iPhone vergelijken? Hier nog wat korte puntjes als jij voor de keuze staat om één van de twee te mogen kiezen:

– Kijk goed naar de spellen, wat interreseerd jou als persoon? Shooters? RPG’s? Racen? Mario?

– Vraag bij je retailer om een demonstratie, kun je eigenlijk wel tegen het 3D effect? Is de Vita niet té groot?

– Wat vind je van de prijzen? Vind je de prijzen te hoog of ben je een echte die-hard gamer(je bent dan niet enige) en bijt het spits af door één van de twee te kopen.

– Luister naar wat mensen die jij kent en van wie jij zeker weet dat de smaak overkomt, want van hen kan men veel leren.

– Kijk op Youtube naar gameplay, hier steek je veel van op ook geven de spelers meestal commentaar dus daar leer je ook wel van.(Of niet…)

– Heb je een smartphone, speel je vaak je appsjes(bewuste fout ik vind het persoonlijk zo cute klinken!) en ben je daar al tevreden mee? Houd het dan zo en kijk zo nu en dan eens rond wat de gameswereld jou te bieden heeft.

Zo moet je naar de inhoud kijken van de consoles niet naar het uiterlijk en wat het wel of niet kan!

Maak een verstandige keuze en ik hoop je hiermee op een informatieve manier geholpen te hebben.

Wil je meer te weten komen en de stemmen van anderen horen? Ga naar ons forum en praat mee!

Ga snel naar on forum!

~Alex