Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 3D verscheen bij de launch van de Nintendo 3DS. Op grafisch gebied dik in orde en ook speelde het spel lekker weg. Toch was er nog genoeg ruimte voor verbetering, vooral de weinige game modi waren een groot minpunt. Heeft Konami dit op een goede manier verbeterd met de 2012 versie? Lees het in onze uitgebreide review.

Net als de 2011 versie ziet ook PES 2012 3D er weer erg goed uit op de 3DS. In vergelijking met de versie van vorig jaar geen grote en schokkende veranderingen, alles is wel net wat beter uitgewerkt waardoor het geheel er toch iets mooier uitziet. Spelers bewegen realistisch en de grotere namen zien er vrij herkenbaar uit. De speciale nieuwe 3D camerapositie zorgt er bovendien voor dat het 3D goed tot zijn recht komt. De vraag is echter of je deze camerapositie prettig vind spelen maar het 3D effect komt zeker goed tot zijn recht. Nieuw is de online mode in dit deel, hierover later meer, wel wil ik alvast zeggen dat ook online alles erg soepel loopt. Ook is er amper sprake van lag (vertraging) en dat is een positief punt. Jammer is wel dat de thuisspeler de camerapositie kan bepalen…

Het geluid in de game is prima. Zoals bekend geen Nederlandstalig commentaar maar dat weet je eigenlijk wanneer je voor PES gaat. Het commentaar zelf is prima in orde en je hoort niet constant dezelfde uitspraken. Het publiek en stadiongeluiden komen daarnaast mooi uit de 3DS speakers.

Pro Evolution Soccer 2012 3D zit, in tegenstelling tot het vorige deel, vol met game modi. Je kunt een vriendschappelijke wedstrijd spelen, een competitie spelen en aan de slag met de Master League. Ook het vorige deel kende deze modi al en zoals eerder vermeld zijn er dit jaar verschillende game modi bijgekomen. Je kunt niet alleen ook aan de slag in de Champions League en wanneer je offline uitgespeeld bent kun je online aan de slag gaan. Dit werkt prima. Je kunt tegen een willekeurige speler aan de slag gaan of tegen iemand van ongeveer hetzelfde niveau. Wedstrijden lopen soepel en over het algemeen zonder vertraging. Wel jammer, zoals eerder vermeld, kan alleen diegene die thuis speelt de camera kiezen. Zeker wanneer je een camerapositie voorgeschoteld krijgt die je niet fijn vind spelen is dit erg jammer en soms oneerlijke concurrentie. Genoeg game modi dus waar je flink wat weken zoet mee kunt zijn. Vooral de Master League is erg uitgebreid. Naast het spelen van wedstrijden zul je ook spelers moeten kopen, moeten letten op inkomsten en uitgaven en kun je nog allerlei zaken regelen zoals het trainen van spelers en kiezen van fanclubs. Maakt je club te veel verlies, dan is het game over. Je kunt met een bestaande club aan de slag gaan of een compleet nieuwe club bedenken en maken, net wat je wilt. Ook kun je dan onder andere zelf een naam bedenken en tenue maken. De Champions League mode is minder diepgaand maar laat je de deelname in de Champions League beleven, zeker een leuke extra mode.

Besturing in PES 2012 gaat of via het Circle Pad of via de d-pad. Daarnaast heeft Konami speciaal voor de 3DS een touch-screen besturing toegevoegd. Deze nieuwe besturing werkt werkt in principe redelijk maar voelt toch wat geforceerd aan. De 3DS heeft een Circle Pad en daar maak ik dan ook graag gebruik van, deze besturing werkt naar mijn mening dan ook het beste. Een ander noemenswaardig punt in de game is het menu welke er zeer gelikt uitziet. Het menu kent bewegende achtergronden en ziet er daarmee aanzienlijk beter uit dan het vorige deel.

Met Pro Evolution Soccer 2012 3D heeft Konami een redelijke 2011 versie uitgewerkt tot een erg goede en complete 2012 versie. Mede dankzij de online mode (de eerste online voetbalgame op de 3DS) is Pro Evolution Soccer 2012 3D zeker de beste 3DS footie tot op heden. Wij zijn erg benieuwd wat Koanmi van de 2013 versie gaat maken!

Graphics 8

Geluid 8

Gameplay 8

Speelduur 8

TOTAAL 8