Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

De geschiedenis van: Donkey Kong

In de nieuwe rubriek ‘de geschiedenis van…’  blikken we bij Daily Nintendo vanaf nu wekelijks terug op een game character. We nemen de geschiedenis van deze onder de loep. Deze week blikken we terug op de geschiedenis van Donkey Kong. Sommige gamers kennen deze wellicht alleen van de platformen-, race-. en muziekspellen. Oorspronkelijk komt Donkey Kong uit de arcade en was de eerste game erg simpel van opzet. Je moest bovenaan een level zien te komen om de princess te redden. Wist je trouwens dat Donkey Kong in die tijd Crazy Kong heette in Amerika? Hieronder zie je de allereerste Donkey Kong game afgebeeld.

File:Donkey Kong NES Screenshot.png

De man onderaan herken je ongetwijfeld: Mario. In Donkey Kong heette hij echter nog Jumpman en was het de eerste verschijning van Mario in een game. Pas later kreeg hij zijn eigen platform game.

Er zijn in totaal behoorlijk wat Donkey Kong spellen verschenen. De eerste drie spellen hadden de bekende arcade gameplay uit het origineel. Het begon met Donkey Kong waarna Donkey Kong Jr. en Donkey Kong 3 verschenen. Deze games verschen ook op de NES. Op de SNES kreeg Donkey Kong zijn eigen platform spellen met de Donkey Kong Country spellen. De nieuwste DK Country verscheen onlangs op de Wii. In deze games maakte onder andere Diddy Kong zijn entree die later een eigen game kreeg genaamd Diddy Kong Racing. Op de Nintendo 64 kreeg Donkey Kong zijn eerste 3D avontuur genaamd Donkey Kong 64. Tussendoor verschenen er ook muziekspellen genaamd Donkey Konga. Maar er zijn meer Donkey Kong spellen verschenen. Onderstaand schema geeft dit weer. Zo zien we ook Donkey Kong Jungle Beat terug. Deze game verscheen op de Gamecube en speelde je met de bijbehorende bongo’s. Voor die tijd erg originele besturing door deze met de bongo’s te besturen. In de NPC serie verscheen de game later ook op de Wii als remake.

Donkey Kong verscheen ook op niet-Nintendo consoles. Een voorbeel hiervan is Donkey Kong voor de Atari 2600. Bekijk onderstaande screenshot maar eens en zeg eerlijk: moet dat nou Donkey Kong voorstellen?