Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] FIFA 10

FIFA 10 is inmiddels de derde FIFA game op de Wii. Voor wie de eerste twee delen op de Wii gespeeld heeft zal FIFA 10 ongetwijfeld even wennen zijn. De game is namelijk compleet veranderd ten opzichte van de 2008 en 2009 versie. Maar is dit nu juist een goed of slecht teken? Lees snel onze review van FIFA 10!

Wanneer je FIFA 10 voor de Wii opstart en je in het menu terecht komt zal het eerst wat je opvalt toch wel mooie menu zijn. De menu’s zien er namelijk mooi uit en werken makkelijk. In het menu zie je meteen wat je allemaal in de game kunt doen. Natuurlijk kun je snel een potje voetbal spelen, je kunt online en natuurlijk is de season mode weer aanwezig. De menu’s zijn overigens geheel voor de Wii ontworpen en zien er totaal anders uit dan die van de Xbox 360/PS3 versie. Wanneer je alles naar wens hebt ingesteld en je aan je eerste wedstrijd begint merk je meteen dat we hier met een compleet vernieuwde FIFA te maken hebben…

Allereerst zijn de graphics compleet veranderd. EA is met FIFA 10 duidelijk voor een minder realistische look gegaan. Spelers zien er namelijk een stuk meer cartoony uit. Deze nieuwe stijl heeft zowel voordelen als nadelen. Een groot nadeel zal zijn dat je de graphics of zult haten of dat je ze geweldig gaat vinden. Ik kan me voorstellen dat hardcore gamers die van realisme houden de graphics helemaal niks vinden. Trek je je niks aan van de cartoony look, of maakt het je niks uit, dan zul je merken dat de game er niet slecht of lelijk uitziet. De graphics zijn ondanks de cartoony stijl namelijk wel scherp en netjes afgewerkt. Spelers bewegen soepel en hebben leuke gezichtsuitdrukkingen. Het is dan ook lastig de graphics te beoordelen. Het is gewoon een stijl die je wel of niet zult bevallen. Een ding is wel zeker: het is niet lelijk. Verwacht alleen geen realisme. Wellicht kunnen de screenshots in deze review je een duidelijk beeld geven van wat je kunt verwachten. Over het geluid valt verder weinig op of aan te merken. De muziek in de game is weer lekker om aan te horen in de menu’s en het commentaar is weer goed verzorgd en is in het Nederlands!

Naast de graphics is ook de gameplay in de game helemaal veranderd. Om de gameplay kort maar krachtig te omschrijven: het is snel en meer arcade. De game werkt nog steeds met de pointer control waarmee je dus aanwijst waar je de game naartoe speelt. Schieten doe je weer door met de Wii Remote te zwaaien. Dit werkt nog steeds goed en de besturing is dan ook goed op de Wii afgestemd. De game speelt duidelijk meer arcade-achtig dan realistisch. Dit komt mede door een aantal nieuwe toevoegingen in de game. Zo wordt nu aangegeven als een speler buitenspel staat. Dit is handig maar meer ervaren spelers vinden het mogelijk overbodig. Daarnaast heeft de game een zogenoemde ‘momentum meter’. Deze loopt op als beloning voor het goed spelen. Als deze meter vol is kan je bijvoorbeeld extra harde schoten op doel maken. De game zal dan ook vertraagd worden om de speciale actie in beeld te brengen. Regelmatig zul je ook tijdens het spelen gewezen worden op dingen zoals of je schot wel of niet goed was, en wordt je alert gemaakt bijvoorbeeld een bal weg te koppen na een vrije trap van de tegenstander. FIFA 2010 voor de Wii is dus duidelijk meer arcade. Denk dus goed na of je dit wilt voor je kiest voor EA’s nieuwe voetbalgame. Gelukkig kent ook FIFA 2010 weer een leuke online mode om met tegenstanders uit andere landen een potje voetbal te gaan spelen. Het is vrij simpel gehouden maar verlengt de levensduur van de game wel.

FIFA 10 is een game die je helemaal geweldig gaat vinden of juist niet. EA heeft gekozen om de game meer arcade te maken in plaats van realistisch. Helaas is de game op sommige vlakken hierdoor minder diepgaand. Zo is het team management redelijk beperkt en hadden FIFA versies van jaren terug soms al meer opties op dit gebied. Een wedstrijd spelen is leuk om te doen maar mist dus de diepgang en realisme uit de andere versies. Wil jij toch een realistische en diepgaande voetbal game? Wij adviseren je dan te wachten op de nieuwe Pro Evolution Soccer voor de Wii. Wil je een arcade achtige voetbal game die leuk is om even te spelen en niet al te ingewikkeld is? Probeer dan FIFA 10 eens! EA heeft in ieder geval geen simpele port van de game gemaakt.

Gameplay: 7
Graphics: 7,5
Sound: 7,5
Levensduur: 7

Cijfer: 7,1