Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Kingdom: New Lands

Regeer je land als een koning van weinig woorden.

Regeer je land als een koning van weinig woorden.

Op een dag komt een koning zonder land de geest van een gestorven koning tegen. Deze volgt hij, waardoor zijn taak begint een nieuw land te stichten. Na echt een minimale uitleg van de geest, wordt je na twee minuten al aan je lot overgelaten, nog voordat je enig idee hebt wat nu precies de bedoeling is. Gelukkig wordt dit na een beetje heen en weer lopen wel duidelijk: verzamel geld om zo je land op te bouwen, uit te breiden en te verdedigen.

Verzamel munten die verspreid liggen in de wereld om zo nieuwe stukken land af te schermen, nieuwe onderdanen te verzamelen en je land te ontwikkelen met onder andere landbouwgrond, een smid enz. Alles heeft zijn gevolgen: door je gelimiteerde geld moet je elke keuze afwegen, meer man of meer land? Wapens om te verdedigen of gereedschap om te bouwen? Maak je de verkeerde keuze? Dan is het zeer waarschijnlijk dat een horde vijanden die elke nacht op je afkomt je zullen overmeesteren, zeker wanneer het de vijfde – of een veelvoud hiervan – is. Dan is namelijk de Blood Moon en dan komt er een extra grote lading op je af. Als jouw barricades en onderdanen ze niet goed genoeg kunnen afweren, zullen ze eerst jouw geld stelen en, als daar niks van over is, uiteindelijk je kroon. Mocht dat lukken, dan is het Game Over en moet je al het harde werk opnieuw aanpakken. Het jammere hieraan is dat het begin nogal langzaam aanvoelt. Je verdient heel langzaam geld en soms loop je gewoon een paar minuten doelloos rond in het spel zonder dat je iets kan doen. Dit zorgt voor best grote irritaties.

Grafisch bestaat de game uit sprites in een pixel-art-stijl, maar heeft, hoewel het er in het eerste opzicht standaard uitziet, een aantal mooie, moderne toevoegingen, zoals de reflectie in het water en het licht wat door de bomen schijnt. Die toevoegingen maken de game een beetje nostalgisch, maar niet achterhaald. In combinatie met de zeer toepasselijke soundtrack die een goede sfeer neerzet.

Over de besturing valt niks te klagen. Het is simpel en intuïtief. Je hebt namelijk maar drie knoppen nodig: de A knop om alle acties waar je geld voor nodig hebt uit te voeren, de joystick om naar links en rechts te lopen en de L knop om te galloperen en dus sneller te lopen.

Conclusie

Kingdom: New Lands is allereerst niet zomaar een game voor iedereen, want de minimale uitleg, de aparte stijl en gameplay zijn nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. De game is zeker in het begin nogal traag en zal dus echt geduld van je vragen. Deze soort simulatiegame is erop gefocust dat je na een minimale tutorial zelf alles maar uitzoekt en dan hopelijk elke speelronde net wat verder komt doordat je trucjes doorhebt. Op zich is dit een goede opbouw van een survival simulatiegame, maar elke keer volledig opnieuw beginnen en het enorm langzame begin opnieuw spelen haalt de lol er wel snel vanaf. Gelukkig heb je door de simpele besturing van drie knoppen snel door hoe alles werkt en daarna is het eigenlijk alleen maar tactisch inzicht en de uitdaging aangaan.

+ Gameplay is goed opgebouwd
+ Bijzondere grafische stijl
+ Simpele besturing
+ Uitdagend

– Steeds helemaal opnieuw beginnen is enorm irritant

Cijfer: 7.5