Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Column: Niet vE3l nieuws

Daar zaten we dan, als echte Nintendo fans achter onze laptop, pc of tablet. Het was weer zover: de E3. Dinsdag was het tijd voor het Nintendo Digital Event, een moderne naam voor de presentatie. Tidens de 21e editie van de gamebeurs hoopten we dat Nintendo, die er al in 1995 bij was, met groot nieuws kwam.

Een grote titel voor de Wii U is toch waar we met zijn allen het meest op wachtten? Een nieuwe Zelda of Mario titel had onze harten sneller doen kloppen, misschien wel over doen slaan. Dus ben ook ik er goed voor gaan zitten. De teller telde af naar het moment dat het 18:00uur was. Met nog 5 seconden op de teller wisselde ik nog één keer van zitvlak om vervolgens te zien dat de opening veel humor in zich had. Een veelbelovend begin. Het kijkje in de kantoren van (de poppen) Satoru Iwata, Reggie Fils-Aime en Shigeru Miyamoto was leuk met als hoogtepunt het opdrukken en het daarbij tellen van ‘Reggie’ wat begon bij Nintendo 61 om door te tellen, Nintendo 62, Nintendo 63, Ninnnn…tendooo 64! Leuk gevonden, en ik kon een kleine glimlach niet onderdrukken.

Daarna veranderden de muppetachtige poppen in drie personages uit Star Fox, waarmee het echt los leek te gaan . Het leek al snel duidelijk dat er groot nieuws zou komen over Star Fox. Daarmee was het begin dus veelbelovend, het nieuws over Star Fox volgde al snel. De al eerder aangekondigde titel gaat de naam Star Fox Zero krijgen en verschijnt (al) eind dit jaar. Toch was dit info over een game waarvan we al wisten dat deze eraan zat te komen.

reggie_muppet

Korte teasers tussen de presentatie door hintten naar nieuws over iets wat met Mario te maken zou hebben. Zo zagen we Mario eerst in Link veranderen en later zagen we op eens bananen in beeld. Uiteindelijk kwam daar een nieuwe titel uit: Mario & Luigi Paper Jam. Erg leuk, zo’n Mario & Luigi en Paper Mario crossover, maar helaas komt deze titel alleen naar de 3DS. Voor de 3DS gamers kwam Nintendo nog met aardig wat nieuws; de Wii U fans bleven na de E3 presentatie wat staren naar het beeldscherm. Was dit écht alles? Leuk wat aankondigingen over amiibo, waar Nintendo zich steeds meer op lijkt te richten, maar verder bleven de echt grote titels uit. Waar voor de 3DS naast Paper jam ook o.a. The Legend of Zelda: Tri Force Heroes werd aangekodigd lijken we voor de Wii U nog meer geduld te moeten hebben voor echt grote titels.

Slaat Nintendo hier de plank mis? Er is al commentaar op de Wii U. Steeds meer mensen vragen zich af wat de meerwaarde van deze console is. De Wii U heeft een flinke boost nodig om bij critici in een beter daglicht te komen. Helaas stelde Nintendo wat dat betreft erg teleur. Leuk hoor, al die nieuwe mogelijkheden met amiibo, maar na de E3 heb ik toch een nasmaak van ‘is dit alles?’ Alsof je krijgt te horen dat je loonsverhoging krijgt maar dat achteraf blijkt dat het om 1 cent per uur gaat.

Ik heb ook na zitten denken wat de achterliggende gedachte van Nintendo zou kunnen zijn. Zouden ze bij Nintendo door hebben dat de fans steeds kritischer aan het worden zijn nu grote titels uitblijven, zelfs vanuit Nintendo zelf? Gaan zij zich meer richten op de eigen Directs of gaat er later dit jaar groot nieuws komen tijdens de steeds groter wordende Gamescom?

mupp-747x309

Laat ik het hopen. Bij steeds meer mensen staat de Wii U te verstoffen of wordt er voornamelijk Mario Kart 8 gespeeld. Eeuwig zonde als je als merk een sterk ijzer in het vuur hebt maar er bij lange na niet uithaalt wat erin zit. Ik denk echt dat de Wii U veel groter had kunnen zijn als er meer grote titels zijn die niét op Nintendo’s jongste console verschijnen.

Ik hoor ook steeds vaker dat mensen naast de Wii U een PS4 hebben. Voor de grote titels óf zodat ze op de Wii U nog de Nintendo titels kunnen spelen. Als deze nu ook uitblijven maakt Nintendo het zichzelf wel héél lastig.

Mijn conclusie is dat Nintendo het heel leuk op heeft gezet, het is alleen erg jammer dat de opening van de presentatie voor de Wii U bezitter het hoogtepunt is van de gehele Nintendo Digital Event.