Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Review: Citizens of Earth

Ben jij er klaar voor om de nieuwe Vice President of The World te worden, of laat hij die functie geheel naast je liggen? Hier volgt mijn advies.

In citizens of Earth bestuur jij de Vice president Of The World, terwijl hij zijn allerdaagse functie uitoefent. Onder het motto ‘The World Needs Me’, kom je voor verschillende vuren te staan en moet je verschillende missies tot een goed einde brengen. In een typische RPG die weg heeft van de Mother-serie, kom je dan ook veel rare dingen tegen, die voor hele interessante verrassingen zorgen.

Citizens-of-Earth-VP-HouseHumor
Humor is eigenlijk het sleutelwoord dat hoort bij deze titel. Al vanaf het allereerste moment is namelijk duidelijk dat het spel zichzelf niet al te serieus neemt, en met rare wending komt die de spot drijven met het spel zelf. Citizens of Earth is namelijk een spel waarin het verhaal eigenlijk nergens over gaat, waar de handelingen helemaal nergens over gaan, maar waar je wel met een lach doorheen speelt.

Met je moeder en broedertje aan je zijde (die ik Mommeke en Billeke noemde) neem je het in het eerste deel van het spel op tegen mensen die protesteren omdat ze jou niet als vice president willen. Dit resulteert in RPG Turned Based Battles waarin je moeder iemand doodknuffelt om hem te healen, en de broer in de aanval gaat om de protestanten een lesje te leren. Later door het spel recruiter je ook verschillede andere inwoners met eigen gaven.

“Nom. Nom-day. Is that a new holiday?’

Trailer


16Recruiteren

Het leukste in het spel is vooral het recruiteren van nieuwe leden. Door het hele spel vind je namelijk mensen die wel bereidt zijn om voor jou te vechten in de Turnbased Battles, maar daar moet je wel verschillende taken voor voltooien. In het eerste chapter kan je bijvoorbeeld een gure vent vrijspeler door Evidence te verzamelen. Of je kan een Bartender als bondgenoot krijgen, door een minigame te spelen. Ook de bakker kan zich aansluiten bij je groep.

Uiteindelijk kan je meer dan 40 verschillende inwoners recruiteren. Al die inwoners hebben hun eigen vaardigheden, talenten, maar ook grappige aspecten. Alle personages hebben trouwens hun eigen stem. Zo is er vaak goede gesproken dialoog, wat goed bijdraagt aan de sfeer.

CoE_Screenshots-9Veel om te ontdekken

Daarnaast merk je ook duidelijk dat Citizens of Earth niet zomaar een klein spel is. Naast de vele leden die je kunt recruiteren, kent het spel ook een grote wereld waarin een heleboel valt te ontdekken. Je ontdekt veel nieuwe spelomgevingen, waardoor je niet snel het gevoel hebt heel de tijd in hetzelfde stadje rond te moeten neuzen. Daarnaast zijn de omgevingen die je bezoekt ook divers vormgegeven.

CoE_Screenshots-51Maar soms is het spel wat onduidelijk

Er valt dan wel veel te ontdekken, maar soms is niet helemaal duidelijk hoe je dit moet ontdekken. Zo worden sommige opdrachten niet duidelijk omschreven, en heb je soms te maken met gelugstreffers, dat je dus per ongeluk wel doet wat er van je wordt verwacht. Een makkelijk voorbeeld dat je al in het begin van het spel gaat tegenkomen: ‘find evidence’. Heel veel meer uitleg ga je niet krijgen.

Verschil tussen de 3DS en Wii U-versie

Voor deze review heb ik zowel de 3DS- als de Wii U-versie gespeeld. Hierbij merk je op dat beide versies in grote lijnen hetzelfde zijn. Toch zit er vooral in de interface en besturing wel een verschil. Deze verschillen merk je bijvoorbeeld in de Turnbased Battles. Zo ziet de interface er in de Battles op de Wii U anders uit dan op de 3DS. Op de 3DS is alles net wat compacter.

Daarnaast kent de Nintendo 3DS-versie geen 3D-effect. Hierdoor zit verder er weinig verschil in de versies.

Conclusie

Met Citizens of Earth ben je niet snel klaar. Je hebt veel om te ontdekken, en er zijn veel personages om vrij te spelen. Het spel zit vol met humor, en er is ook veel moeite gestoken in het goed naar voren brengen van deze humor. Personages hebben hun eigen karakter, hun eigen stemmen, maar ook hun eigen kwaliteiten. Het spel is soms onduidelijk, maar zeker de moeite waard.

+ Veel humor
+ Je kunt in het spel veel karakters recruiteren
+ Alle karakters zijn anders, hebben tevens hun eigen stem
+ Er is een grote spelwereld

– Soms is het spel wat onduidelijk
– Besturing is afhankelijk van je versie wat compacter of juist niet
– Geen 3D-effect in de 3DS-versie

Cijfer: 7,5