Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

DN Crew Talk: Wat vinden wij op dit moment van de Switch?

Welkom in onze rubriek DN Crew Talk! In DN Crew Talk geeft onze crew regelmatig zijn of haar mening over een actueel onderwerp. Deze week geven we onze mening over de Nintendo Switch.

Welkom in onze rubriek DN Crew Talk! In DN Crew Talk geeft onze crew regelmatig zijn of haar mening over een actueel onderwerp. Deze week geven we onze mening over de Nintendo Switch.

Jelle

We kennen Nintendo om haar creatieve visie in handhelds en consoles, en ook de Switch straalt van de innovatie die Nintendo erin heeft gestopt. Niet alleen is het naar mijn mening een zeer goede opvolger van de Wii U, maar ook een zeer goede opvolger van de 3DS.

In een tijd waarin de grenzen tussen smartphones, tablets en PC’s steeds meer lijken te vervagen waren de handheld en console tot voor kort twee verschillende platformen om games voor te ontwikkelen. De handheld is zeer goed voor entertainment onderweg, terwijl je thuis met een console de meest complete game-ervaring kan beleven. Nu met Nintendo’s nieuwe console die zowel de handheld als console tot één apparaat combineert lijken de mogelijkheden eindeloos.

Ik zelf speel liever op een console, omdat de spellen ‘completer’ aanvoelen dan op een handheld. Helaas ben ik vaak onderweg en kan deze spellen dus niet zoveel spelen als dat ik eigenlijk zou willen. Nu met de Switch is dat geen probleem meer. Ik neem gewoon mijn Switch mee wanneer ik onderweg ben en speel alle spellen die normaal alleen via een console te spelen waren. Ik was eerst sceptisch over de batterij, maar ik vind het eigenlijk nog best wel meevallen. De batterij gaat lang genoeg mee om je te verdiepen in een spel zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en je hoeft je nooit zorgen te maken dat je al je voortgang verliest wanneer de batterij leeg is, aangezien je gewoon verder kunt gaan waar je was gebleven nadat je de batterij weer oplaadt.

Nog iets waar ik sceptisch over was waren de Joy-Con. Vele mensen zeggen dat ze niet comfortabel zijn en dat je er zelfs kramp van kan krijgen. Ik zelf heb daar geen enkele last van en de Joy-Con zijn vrij comfortabel. Als je de Joy-Con met een ander deelt om samen een spelletje te spelen liggen ze misschien niet meer zo lekker in de hand, maar het is wel acceptabel. Tot nu toe zie ik een Switch Pro controller niet als een prioriteit en spendeer mijn geld liever aan nieuwe games.

De interface van de Switch is zéér snel en een verbetering over die van de Wii U en 3DS. Je kan op ieder moment van een game naar het Home Menu gaan en snel even instellingen aanpassen, je vriendelijst checken, het nieuws lezen en dan weer het spel hervatten met minimale laadtijden.

De Switch heeft zeer veel potentie, toch zijn er een aantal minpunten. Zo zijn er op dit moment weinig games. Ik heb mezelf heel veel kunnen vermaken met de nieuwe Zelda-titel, maar mensen die dat soort spellen niet leuk vinden zullen zich erg vervelen met de Switch, aangezien daarvoor geen andere grote titels zijn op dit moment. Ook zijn er een aantal probleempjes met de dock. Hoewel ik gelukkig folie op mijn scherm heb gedaan, zijn er veel mensen die krassen op hun scherm hebben kregen dankzei de dock. Ik zelf heb ook al verscheidene krassen op mijn folie nadat ik mijn Switch een aantal keer in en uit de dock had gehaald.

De Switch verdient een opvolger te zijn. Niet alleen lost het kritiekpunten op van de Wii U en 3DS, maar heeft het ook innovatieve nieuwe funcities die niet ‘gimicky’ overkomen. Ondanks een paar minpunten, ziet het er naar uit dat de Switch mijn favoriete console wordt.

Patrick

Ik ben verliefd! Ik heb vlinders in mijn buik en ik kan er maar geen genoeg van krijgen om dicht in haar buurt te zijn. Zijn we gescheiden, dan denk ik constant aan haar en kan ik niet wachten tot we elkaar weer zien. Toch kan ik me nog niet voor de volle honderd procent geven. Ik wil dat wel heel erg graag, maar er zijn wat dingetjes die mij een beetje tegenstaan. Daar kan gelukkig aan gewerkt worden, dus ik zie onze toekomst zeer zonnig in.

Nu denk je misschien dat er een verkeerd stuk is geplaatst op Daily Nintendo, maar dat is niet het geval. Ik heb het wel degelijk over de Nintendo Switch. Ik ben gewoon stapelgek op het nieuwe speeltje van Nintendo. Dit begon al toen ik de spelcomputer uit begon te pakken. Bij de Wii U had je het idee dat je met kinderspeelgoed aan het spelen was, maar dat is er met de Switch niet bij. Aan de Joy Cons voel je dat er veel techniek in zit en aangesloten op de handheld maakt het een indrukwekkend geheel die een volwassen uitstraling heeft en goed in de hand ligt.

Na het uitpakken en instellen beleefde ik één van de meest magische momenten in mijn leven op game-gebied: het wisselen tussen handheld mode en tv mode. Dit is binnen een poep en een scheet gedaan en laat je bijna naadloos verder gamen. Wauw, wat is dat toch simpel, maar daardoor zo indrukwekkend. En dat ik nu hetzelfde spel kan spelen waar ik maar wil is geweldig.

Indrukwekkend is ook een woord wat je kunt gebruiken voor het scherm van de Switch. Deze is zeer duidelijk en laat goed de kleuren zien. Ik was eerst niet te spreken over dat de console maar een scherm had van 720p, terwijl je op tv 1080p kon krijgen. Ik was van mening dat je dan niet dezelfde ervaring zou krijgen. Ik kan nu zeggen dat ik geen gelijk had. 720p op het kleine scherm is prima en ziet er met sommige games soms zelfs beter uit dan op de tv.

Waar ik ook heel erg vrolijk van werd is de UI. Deze is heel clean, maar vooral lekker snel. Met de Wii U ergerde ik me groen en geel aan het lange wachten als ik wou kijken of er vrienden online waren of wat instellingen wou veranderen. Dit gaat nu allemaal lekker ‘snappy’. Niks wachten, maar direct naar hetgeen gaan waar je wil zijn.

Over de Joy Cons ben ik echter verdeelt. In handheld mode zorgen deze voor kramp. Ik heb grote handen en dan is vooral de linker Joy Con een drama. Het wisselen tussen de analoge stick en de ‘D-pad’ is niet fijn voor mijn duim. Ook van de rare Joy Con Grip wordt ik niet vrolijk. Het voelt voor mij te verkrampt aan en ik kan mijn vingers aan de achterkant niet goed kwijt. Toch is er een manier waarop ik echt heerlijk kan gamen met de verwijderbare joy pads: in tv mode met de Joy Cons gewoon los in mijn hand. Ik kan kramp in mijn duim dan vermijden door de kleine stukjes hardware zo te bewegen dat het geen issue meer is.

Toch zijn er wel degelijk nog dingen voor verbetering vatbaar. Zo heb ik ook last van de synch-problemen met de Joy Cons (alleen is het bij mij de rechter) en is het scherm erg krasgevoelig. Ik heb daardoor voor het eerst in mijn leven een screenprotector gekocht voor een handheld. Tevens mis ik een aantal simpele functies. Zo kan ik nu de Switch alleen uitzetten via de console zelf, niet via de Joy Cons of Pro Controller. Om te kijken wie er van mijn vrienden online zijn moet ik met een omweg doen. Waarom niet gewoon een friends-icoon op het hoofdmenu zodat ik dat meteen kan zien? En dan nog maar niet te spreken over de onlogische plek van de USB-C plug. Dit maakt het onmogelijk om de Switch in tabletop mode op te laden zonder accessoire of zelf gemaakte stellage en zit ook in de weg als je hem als handheld gebruikt en tegelijk wil opladen. Je houdt de spelcomputer dan altijd zo goed als tegen je lichaam aan en dan is het super vervelend als daar nog een plug tussen zit.

Zo zijn er nog een aantal dingen die de Switch mist, maar Nintendo al heeft laten weten dat deze ‘in een later stadium’ toegevoegd zullen worden. Het lijkt er dus een beetje op dat de console een beetje gehaast op de markt is gebracht en dit is ook een beetje te zien aan het aanbod van games. Maar goed, zoal ik al eerder zei: voor de meeste dingen geldt dat daar aan gewerkt worden. Ik ben in ieder geval heel erg blij met de Switch, ook al is niet alles rozengeur en maneschijn.

Vincent

Eigenlijk is het meeste al in de voorgaande tabbladen gezegd, maar ook ik kan mijn gevoelens voor de Switch niet onderdrukken. Het is een geweldig apparaat die verrassend genoeg het meest tot zijn recht komt als een zeer krachtige handheld die de mogelijkheid heeft om op de televisie aangesloten te worden. Datgene wat mij het meest heeft verbaasd is de snelheid van de Switch. Je kan na het ontwaken van de Switch vrijwel direct verder gaan met gamen, maar ook het opstarten van de hybride en afsluiten kan binnen een oogwenk plaats vinden waardoor de gebruiksvriendelijkheid zeer hoog is.

Een andere factor waardoor ik zeer enthousiast over de Nintendo Switch ben is het uiterlijk. Het is klein, modern en bovendien smal. Het doet mij positief verbazen hoe zo’n klein apparaatje krachtiger is dan bijvoorbeeld een Wii U zonder oververhit te raken. Een ander positief aspect is dat het door gebruik van cartridges logischerwijs ook stiller is dan consoles die een disc gebruiken.

Als minpunten kan worden benoemd dat het nog zeer basaal is. Naast een eShop en News-applicatie valt er buiten het gamen weinig te beleven. De afwezigheid van media-applicaties zijn merkbaar en ook de afwezigheid om thema’s te kopen zorgt ervoor dat het betreft layout nog leeg aanvoelt. Desalniettemin zal dit in de toekomst worden toegevoegd, hoewel de laatst genoemde nog niet is bevestigd. Een ander dingetje waar ik persoonlijk mee te maken heb is dat het bereik van wifi zeer minimaal is. De Nintendo Switch staat nagenoeg op dezelfde plaats als zijn voorganger, maar die had wel volledig bereik. Met het oog op titels als Mario Kart 8 Deluxe en Splatoon 2 hoop ik dat Nintendo een update gaat uitbrengen om dit positief te veranderen.

Het is inmiddels duidelijk dat Nintendo heeft geleerd van zijn fouten en hopelijk verdwijnen de kinderziektes als sneeuw voor de zon. Voor nu ben ik tevreden. Meer dan tevreden.

Randy

Inmiddels heb ik de Nintendo Switch al meer dan een week in huis en ben ik volledig overtuigd van hoe fantastisch dit nieuwe apparaatje is. Jouw favoriete spellen wanneer en waar je maar wilt kunnen spelen biedt écht meerwaarde. Het gemak van snel even samen een spelletje spelen door de gebruiksvriendelijkheid van de joy cons is ook een enorm pluspunt.  Je bent niet verplicht om een extra controller erbij te kopen en ook nu kun je waar je maar wilt samen even multiplayer’en. Het aanbod aan games mag zeker nog wat groter worden maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen.