Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Kirby Fighters Deluxe

Kirby heeft zich al meerdere keren bewezen dat hij een echte vechtersbaas is. Dat deed hij onder andere in Super Smash Bros. Maar nu heeft hij met Kirby Fighters Deluxe zijn eigen vechttitel. Ons oordeel lees je hier!

Een van de minigames in Kirby: Triple Deluxe is Kirby Fighters. Zoals de naam van de minigame doet vermoeden gaat het om vechten. Het is een leuke minigame dat in multiplayermodus echt tot zijn recht komt, maar aan de andere kant bevat het te weinig content om lang interessant te blijven. De ontwikkelaars hebben niet stil gezeten en hebben de minigame uitgebouwd tot een heuse eShop titel. Dit heeft geleid tot meer stages, kleding en een nieuwe vechtstijl, want meer is beter! Toch?

120

Singleplayer

De singleplayermodus bestaat uit het volbrengen van tien uitdagingen, waarin de speler moet overleven. Voordat de uitdagingen van start gaan kan je kiezen uit tien kopieerkrachten en een passende moeilijkheidsgraad. De kopieerkrachten verschillen sterk van elkaar waardoor het afwisselen van kracht interessant en leuk kan zijn. Na het behalen van de laatste uitdaging zal de speler worden beloond met een nieuw hoedje welke gebaseerd is op de kopieerkracht die gebruikt is. Het nieuwe hoedje biedt naast een cosmetische aanpassing vrijwel niks, maar vormt wel een leuke item om te verzamelen.

De uitdagingen verschillen van karakter. Zo zal je de ene keer te maken hebben met een boss battle en de andere keer zal je moeten strijden tegen andere Kirby’s. Nieuw in Kirby Fighters Deluxe is dat het mogelijk is, in zowel singleplayer als in multiplayermodus,  te strijden in teamverband. Voor het genre is dit niet vernieuwend, maar het zorgt wel voor een nieuwe ervaring in Kirby Fighters Deluxe.

Hoewel de uitdagingen verschillende stijlen kennen, zit er een vast patroon in verloop van de uitdagingen. De eerste en laatste uitdagingen bevinden zich altijd in dezelfde stage en is de vijfde uitdaging altijd dezelfde boss battle. Door het eentonig verloop, verliest de singleplayermodus spanning en onvoorspelbaarheid. Tijdens een lange speelsessie kan het zelfs als saai en herhalend ervaren worden. Dit is een gemiste kans, want de ontwikkelaars konden met Kirby Fighters Deluxe veel meer diepgang brengen in de modus dan dat ze nu hebben laten zien. Sterker nog, het kampt met precies dezelfde minpunten als in de minigame.

maxresdefault

Multiplayer

Dit geldt gelukkig niet voor de multiplayermodus. Deze modus bestaat uit dezelfde principe als in de modus voor solisten, namelijk: vechten en overleven! Multiplayermodus is speelbaar met maximaal vier spelers, maar mocht het niet lukken om aan dit aantal te komen, dan is het ook nog mogelijk om CPU-spelers in te zetten. De CPU-spelers zijn verstelbaar in moeilijkheidsgraad, waardoor het toegankelijk blijft voor de minder ervaren spelers, maar kan het juist ook voor uitdaging zorgen voor de ervaren spelers onder ons. Laatst genoemde komt met name aan bod, zodra je in teamverband tegen zeer moeilijke CPU-spelers speelt. Naast uitdaging, biedt dit ook veel plezier.

De gevechten vinden plaats op een van de tien stages die Kirby Fighters Deluxe kent. De stages zijn variërend in thema’s, verwijzen vaak naar een eerder deel uit de serie en heeft bijna iedere stage wel een gimmick. Denk aan vijanden die door het level lopen, hamers die willekeurig op een plateau slaan en zelfs een baasje uit Kirby: Triple Deluxe maakt zijn opwachting in een van de stages. De gimmicks zorgen er voor dat elk potje totaal anders kan worden ervaren dan zijn voorganger.

maxresdefault

Helaas kent de titel enkel een lokale multiplayerstand. Het is mooi dat dit door middel van Download Play speelbaar is, maar het is jammer dat dit geen online ondersteuning heeft, want niet iedereen beschikt over vrienden en familieleden die in bezit zijn van een 3DS. Hierdoor zou het kunnen zijn dat de wat eenzamere gamer zelden aan deze modus toe zal komen. Dit is een vreemde keuze, want juist een titel als deze vraagt om online ondersteuning. Wederom, een gemiste kans!

Bonuscontent

Mocht een savefile van Kirby: Triple Deluxe op je 3DS staan, dan zal  automatisch bonus content vrijgegeven worden. Zo zal een nieuwe stage beschikbaar zijn en krijg je ook twee optionele kopieerkrachten erbij, namelijk Beetle en Bell-Kirby. De kopieerkrachten en de stage zijn te gebruiken in zowel singeplayer- als in multiplayermodus. Het is een aangename aanvulling, maar niet meer dan dat.

tumblr_inline_n8g8zn5yhz1sxy57v

Conclusie

Kirby Fighters Deluxe laat op een aantal vlakken steekjes vallen. Dit komt met name naar voren tijdens het spelen van de singleplayermodus, die al snel als herhalend en saai ervaren kan worden. Dit geldt niet voor de mulitplayerstand. In potjes van maximaal vier personen kan door middel van download play gestreden worden. Dit is zeer vermakelijk en leuk om te doen, maar door gebrek aan een onlinemodus ben je wel aangewezen op vrienden en familieleden die net als de speler moet beschikken over een 3DS. Voor Kirby Fighters Deluxe wordt zeven euro gevraagd, dat naar mijn mening net te veel is voor een beperkte eShop titel.

+ Bonuscontent
+ Audiovisueel meer dan in orde
+ Lokale multiplayermodus is vermakelijk
– Singleplayer te herhalend
– Geen online ondersteuning
– Prijs/kwaliteitverhouding niet in orde

Cijfer: 5.0