Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Feature: Wii U is jarig!

Vandaag bestaat Nintendo’s laatste console drie jaar. Hoewel de console een commerciële flop genoemd mag worden, kent de Wii U wel een aantal parels die op geen enkele andere console te spelen zijn.

In deze feature gaan we langs elk levensjaar van de Wii U om de hoogte- en dieptepunten uit te lichten, met een glimp van 2016!

2012

De Nintendo Wii U werd op 30 november 2012 gelanceerd in Europa en kende goede verkoopcijfers. Wereldwijd werd er in de eerste weken ruim 3 miljoen Wii U’s verkocht. De lancering ging gepaard met een aantal sterke launch titels uit eigen huis, aangevuld met titels van third party ontwikkelaars. Titels als Assassin’s Creed en Mass Effect waren voor het eerst te spelen op een Nintendo console.

Ook staat de Wii U bekend als de eerste HD-console van Nintendo waardoor helden als Mario en Link voor het eerst te bewonderen zijn in HD-jasje. Titels als Zombi U, New Super Mario Bros. U en Nintendo Land liet ons kennismaken met de nieuwe HD-wereld van Nintendo en liet ons ook de potentie van de Wii U GamePad zien.

2013

Het jaar 2013 is voor Wii U-bezitters een jaar om snel te vergeten. Games werden uitgesteld en lege gaten in de releaselijst waren eerder gebruikelijk dan uitzondering, bovendien ontbrak een Wii U game waardoor nieuwe kopers aangetrokken werd. Ook staat 2013 in teken van een negatieve ontwikkeling, namelijk dat third party ontwikkelaars geen games meer uitbrachten voor de Wii U. De lege gaten in de releaselijst in combinatie met een bar slechte marketing heeft er voor gezorgd dat de Wii U slecht verkoopt. Eind 2013 stond de teller op nog geen zes miljoen verkochte Wii U’s.

In de tweede helft van 2013 begon het tij te keren. Pikmin 3 gaf het startsein van een maandelijks Wii U-release. Pikmin 3 werd lovend ontvangen en werd opgevolgd door The Wonderful 101, The Legend of Zelda: The Wind Waker HD en Super Mario 3D World. Al deze titels kregen goede recensies, maar werd commercieel wisselend ontvangen.

2014

Pas in 2014 kon men spreken van een echte omslag. Sterkhouders als Mario Kart en Super Smash Bros werden uit de kast gehaald om de Wii U-verkoop te stimuleren én met succes! Sinds de release van Mario Kart 8 zijn de verkoopcijfers van de console aanzienlijk gestegen.

Mario Kart 8 is ondertussen de best verkochte Wii U-game aller tijden. Namelijk één op de twee Wii U bezitters heeft Mario Kart 8 in huis staan en dat mag best een prestatie genoemd worden. Maar het is niet alleen te danken aan Mario Kart 8. In 2014 bracht Nintendo een aantal zeer goede games uit, denk aan Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Hyrule Warriors, Bayonetta 2 en Super Smash Bros. for Wii U.

Tijdens de Digital Event van E3 2014 gaf Nintendo aan dat zij games gaan uitbrengen die de GamePad volledig gaan benutten. Dit kwam niet geheel uit de lucht vallen, want het aantal games die de GamePad op een unieke wijze invulling gaf waren slechts op een hand te tellen.

Tijdens dit event werd ook de amiibo onthuld. Een NFC-figuur dat extra content zou toevoegen aan een game. Niemand had verwacht dat de amiibo zo populair zou worden dat er zelfs sprake van schaarste is geweest. Hoewel de amiibo een succes genoemd mag worden en zich mag rekenen tot de nieuwe geldboom van Nintendo, zal de amiibo een geringe bijdragen hebben geleverd aan de verkoop van de console.

2015 banner

Het jaar 2015 is het jaar waarin de Wii U in totaliteit meer dan tien miljoen exemplaren verkocht heeft, maar zicht alsnog mag rekenen tot een van de slechtst verkopende consoles aller tijden. Maar Nintendo heeft niet stil gezeten en heeft vrijwel elke maand een nieuwe game uitgebracht.

Een onverwachte succes voor Nintendo bleek later Splatoon te zijn. De nieuwe IP van Nintendo begeeft zich op het onbekende genre: third person shooter. Een actievolle game waarin online gestreden kan worden door middel van verfklodders in de rondte te schieten. De game is ondertussen al meer dan twee miljoen keer verkocht en heeft de verkoop van de Wii U een flinke stimulans gegeven.

Het is ook een jaar geworden waarin games werden beoordeeld met hele goede cijfers, maar ook met hele slechte cijfers. Bij laatst genoemde kun je denken aan IPs die zijn gebruikt voor een teleurstellende spinoff, zoals Animal Crossing: amiibo Festival. Het is te hopen dat Nintendo het zal laten bij de huidige spinoffs en zich zal richten op de kwaliteit in plaats van kwantiteit, want dit zal enkel schade aan de IPs brengen. Gelukkig kent 2015 hele sterke titels die niet mogen ontbreken in ieders verzameling: Splatoon, Super Mario Maker, Xenoblade Chronicles X en Yoshi’s Woolly World.

Maar 2015 is niet het jaar zonder uitstel geweest. Belangrijke najaarstitels als Star Fox Zero en The Legend of Zelda werden uitgesteld naar het jaar 2016. Vaak heeft dit tot speculatie geleid, want zou The Legend of Zelda worden overgezet naar NX?

2016

De opvolger van de Wii U is al reeds aangekondigd met de codenaam NX. Een console dat een totaal nieuwe game ervaring zal aanbieden. Met de opvolger in zicht lijkt het einde van de Wii U dichterbij dan ooit, maar toch is de Wii U alles behalve dood.  De Wii U zal in 2016 worden voorzien van nieuwe games, denk aan Star Fox Zero, The Legend of Zelda: Twilight Princess HD en Pokkén Tournament, maar de vraag is tot hoe lang dat zal blijven.

Op de E3 zal de console met codenaam NX onthuld worden. Er wordt al voldoende gespeculeerd over specificaties en titels, maar Nintendo houdt haar kaken stijf op elkaar. Tot die tijd blijft het speculeren. Zodra er meer over de NX bekend is, dan lees je dat op Daily Nintendo!

Laat ons weten wat jouw favoriete titels zijn voor de Wii U. Jij kan jouw aanbeveling plaatsen in de onderstaande berichtensectie!