Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Mario Tennis: Ultra Smash

Haal je tennisracket maar uit de kast en doe je zweetbandjes om. Mario keert terug in een nieuw tennisavontuur en doet dat niet alleen. Vrienden en vijanden van de besnorde loodgieter zijn ook van de partij, een gegarandeerd feestje! Toch?

Mario Tennis gaat al een tijdje mee en brengt in elk nieuw avontuur iets nieuws met zich mee, denk aan het RPG avontuur in de GBA editie, de knotsgekke stadions in Mario Power Tennis en onlangs kon je jouw persoonlijke Mii aanpassen in Mario Tennis Open. Wat brengt de Wii U editie voor nieuws met zich mee?

Nieuw is beter?

Mario Tennis: Ultra Smash heeft een aantal bekende en vertrouwde elementen gewijzigd, maar creëert ook ruimte voor nieuwe speelstanden. Een totaal nieuwe gamemodus is Mega Battle. Dit is een vertrouwd potje tennis met een twist. Tijdens een wedstrijd zal een tweetal Toads met regelmaat Mega Mushrooms op het veld gooien. Bij aanraking met de beruchte paddenstoel zal het personage groter worden tot Mega formaat. Dit heeft zeker zijn voordelen, want de bal zal met meer kracht weggeslagen kunnen worden en je hebt door de grootte ook meer bereik. Het zorgt ook voor een hectische situaties. De speler met een Mega personage heeft dan ook een tijdelijke voordeel, dat voelt als tegenstander soms oneerlijk, maar het duurt nooit lang voordat je zelf een Mega Mushroom krijgt. Mega Battle is een zeer leuke gamemodus geworden, met name als je deze modus met vrienden en familie speelt!150705_28827_WiiU_MarioTennisUltraSmash_scrn06_bmp_jpgcopy

Overigens is het ook mogelijk om zonder de paddenstoelen te spelen in Classic Tennis. Dit is vergelijkbaar met speelstanden uit het verleden, waarin je met en zonder kansschoten kan spelen. Voor fans van klassieke Mario Tennis is dit wel een leuke toevoeging.

Wat direct opvalt is dat de bekende Tournament modus afwezig is. Dat is uiterst opvallend te noemen, want een Tournament is essentieel in de wereld van Tennis, maar is ook altijd een van de leukste onderdelen van Mario Tennis geweest. De Tournament modus heeft plaats moeten maken voor een Knockout Tournooi, waarin je het opneemt tegen rivalen. De bedoeling van dit tournooi is dat je blijft overleven. Zodra je verliest is het tournooi afgelopen en wordt je betaald voor je diensten. Hoewel het een leuke vervanging is, geeft het weinig voldoening en kan snel eentonig worden ervaren. Het ontbreken van trofeeën is zwaar teleurstellend en voelt aan als een gemis. De keuze voor de afwezigheid van een Tournament modus is ook onbegrijpelijk.

Mario-Tennis-Ultra-Smash-10

De Knockout Tournooi vormt wel een goede training voor het online gedeelte van Mario Tennis: Ultra Smash. Hoewel de online mogelijkheden beperkt wordt tot het spelen van totaal onbekenden, wordt dit snel vergeten bij de mogelijkheden die er wel zijn. Het online gedeelte loopt zeer soepel, zonder lag en er is vrijwel altijd iemand om tegen te spelen. Je kan zelf bepalen hoe je online wil spelen, denk aan diverse opties in gameplaystanden en lengte van een wedstrijd. Ook is het mogelijk om middels een rankingssysteem, vergelijkbaar met Mario Kart 8, te spelen, zodat je altijd tegen gelijkwaardige tegenstanders op het net kan spelen

Waar Mario Tennis ook om bekend staat zijn de diverse en uitdagende minigames. Ook hier laat Mario Tennis: Ultra Smash een steekje vallen. Dat is niet vanwege Mega Ball Rally, de enige minigame waarin het de bedoeling is om de bal zo lang mogelijk naar elkaar over te spelen, maar vanwege de afwezigheid van een gevarieerd aanbod in minigames. Dat is gezien het verleden van Mario Tennis uiterst mager te noemen.

mario-tennis-ultra-smash2

Presentatie

Als je de game hebt opgestart valt het op het menu er simplistisch, maar functioneel uitziet. Dat geldt gelukkig niet voor de rest. Zodra je in het veld staat heb je te maken met een zeer gedetailleerde en mooie omgeving. Helaas doet de game zich tekort in de variatie. Hoewel de banen wel divers en uitdagend zijn, kent de game welgeteld één stadion. Dit is schrikbarend weinig en zeker een stap terug als je dit vergelijkt met voorgaande titels.

Er zijn in totaal zestien personages, waarvan drie voor het eerst speelbaar zijn in Mario Tennis, namelijk: Sprixie Prinses, Rosalina en Toadette. Elk personage heeft zijn eigen specialiteit en is daardoor interessant om te experimenteren, zodat je weet welk personage het beste bij jou past. De animaties van de personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en ogen soepel. Dit is met dank aan de 60 frames per seconde, waardoor elk gemaakte beweging er goed uitziet. Zo zal elk personage een eigen animatiefilmpje hebben bij het aanraken van een Mega Mushroom en bij het maken van een Ultra Smash. De filmpjes zien er oogstrelend uit. Dit geldt ook voor de gemaakte acties op het veld, waarin personages zichtbaar balen bij verlies en euforisch reageren bij een overwinning.

MarioTennisUltraSmash-G3

Wat wel jammer te noemen is dat er geen verzamelbare items zijn. Dit was wel mogelijk in de voorganger van Mario Tennis: Ultra Smash, waarin je tennisrackets en outfits kunt verzamelen. De keuze is dan wel logisch te noemen, omdat er geen Mii personage beschikbaar is, maar dit was wel een van de leukste onderdelen op de 3DS. Een gemiste kans.

Uitdagingen

In een handig overzicht kan je de uitdagingen van Mario Tennis: Ultra Smash waarnemen, inclusief instructie. Mocht de uitdaging te lastig zijn, dan kan je ze vrijspelen door ze te kopen. Dit zorgt er voor dat het toegankelijk is voor jong en oud. Bij het vrijspelen van een uitdaging wordt je beloond met een nieuw personage, speelveld of moeilijkheidsgraad. Hoewel sommige uitdagingen zeer makkelijk te behalen zijn, bevat het ook een aantal zeer lastige uitdagingen. Dit bevordert de speelduur aanzienlijk.

mario_tennis_ultra_smash_review_wii_u_4

amiibo

Een van de nieuwe toevoegingen in het universum van Mario Tennis zijn de befaamde amiibo. De compatibele amiibo (zie onze amiibo guide) wordt gebruikt als partner van de speler. Dit is te gebruiken in Knockout Tournooi, maar ook online. En met name het laatst genoemde is interessant te noemen, want voor het eerst is het mogelijk om een gepersonaliseerde amiibo online te gebruiken.

Door het Knockout Tournooi te spelen doet de amiibo ervaring op en wordt hiervoor beloond met ‘stats’. Het zorgt ervoor dat de amiibo sneller handelt of de bal met meer kracht wegslaat, maar bovenal een waardige partner wordt. Het is dan ook leuk om het tegen andere spelers met amiibo te spelen. Voor spelers zonder amiibo betekent het wel dat dit aanzienlijk ten koste gaat van de speelduur.

mario-tennis-ultra-smash3-656x369

Conclusie

Mario Tennis: Ultra Smash komt tot een hoogtepunt in de multiplayerstand, maar kent te weinig diepgang voor de solist om lang interessant te blijven. Hoewel het grafisch sterk oogt, ondersteunt door heerlijke muziek, voelt het allemaal mager aan en lijkt het dat de serie een stap terug gaat. Voor fans van Mario Tennis kan dit wel een leuke titel zijn, maar mocht het uitstapje van Mario nog onbekend zijn, dan is een voorganger uit de serie interessanter om op te pakken.

+ Audiovisueel zijn zeer sterk
+ Online zeer soepel
+ amiibo zijn online te gebruiken
+ Toegankelijk voor jong en oud

– Minder content dan zijn voorgangers
– Speelbaarheid is zeer beperkt
– Afwezigheid van Tournament modus
– Niks te verzamelen
– Een flinke stap terug in de serie

Cijfer: 5.4