Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U Review: Splatoon

Splatoon is een nieuwe IP van Nintendo die een frisse wind brengt in het shootergenre. De kogels zijn vervangen door inkt en de zwaar bepakte soldaten door Inklings. Ik heb de game gestest en dit is mijn oordeel.

Besturing

Hopelijk kan je goed overweg met de GamePad, want afgezien van de offline multiplayer zal je sowieso vastzitten aan deze controller. Het richten staat standaard op motion controls, maar mocht je dit niet fijn vinden kan je dit al snel omzetten naar een besturing waarbij je de rechter joystick gebruikt.Verder is de besturing heel simpel en makkelijk te beheersen.

Daarnaast krijg je in het begin een korte tutorial waarin de besturing uitgelegd wordt. Na de tutorial zal je aankomen in Inkopolis, de plek vanwaar je toegang hebt tot alle modi.

Octo Valley

Hoewel Splatoon vooral een game is de gefocused is op online multiplayer is er ook een singleplayer verhaal modus. In deze modus moet je Cap’n Cuttlefish helpen om het leger Octarianen te verslaan en de Great Zappfish, de energiebron van Inkopolis, te redden.

Deze modus heeft 27 gewone levels en 5 bazen en in elk level is het Splatoon-Single-Player-Wii-Ude bedoeling een kleine Zappfish te redden van de Octarianen. Hoewel de hoeveelheid levels aan de weinige kant is, zal je er genoeg tijd aan kunnen besteden. Dit doordat er in elk level een Sunken Scroll verstopt zit met daarop informatie over de Octarianen en deze vindt je meestal niet zomaar.

Voor de variatie heb je niet alleen voor elk level een nieuw design waarin je goede tactische overwegingen kan maken om je vijanden te slim af te zijn. Daarnaast brengen de verschillende vijanden ook flink wat variatie. Zo heb je gewone Octarianen, Octarianen die een schild voor zich hebben en Octarianen die lijken op de Inklings.

Hoewel er genoeg variatie is, zijn is de verhaal modus aan de korte kant en dat doet afbreuk aan de speelwaarde voor mensen met een slechte internetverbinding. Dit is weer anders als je één of meer van de amiibo figuren hebt.

Amiibo

Splatoon heeft naast de gewone singleplayer modus ook nog een singleplayer modus die je alleen kan gebruiken door middel van de Splatoon amiibo. Amiibo SplatoonElk figuurtje zal je toegang geven tot 20 missies die plaatsvinden in de levels van de verhaal modus.

Deze levels moet je dan opnieuw spelen, alleen dan met andere voorwaarden. De Inkling Girl amiibo laat je levels spelen met de Splat Charger, de Inkling Boy met de Splat Roller en de Squid amiibo geeft je een tijdslimiet.

Na het verslaan van elke challenge krijg je geld of een stuk uitrusting waarmee items kan halen en zodra je alle 20 de challenges hebt behaald speel je een retroachtige game vrij. Hoewel het concept leuk is, is het jammer dat dit een redelijke hoeveelheid aan content bevat en de amiibo figuren nauwelijk verkrijgbaar zijn.

Lobby

Waarschijnlijk is de functie van Splatoon die het meest gebruikt zal worden. Hier kan je namelijk de 4-4 online turf wars spelen. Als je begint zal je level 1 zijn met een beginnersuitrusting, deze uitrusting kan je totdat je level 4 bent niet aanpassen behalve als je door middel van de amiibo challenges al uitrusting hebt ontvangen. Dit komt omdat de winkel eigenaren je nog niet cool genoeg vinden om hun spullen te kopen.

Voordat je een gevecht begint zal je je uitrusting kunnen aanpassen en kan je alvast de speelbare stages uitproberen en verkennen. Elk potje zal je in één van de twee van de  op dat moment speelbarenintendo-released-trailer-splatoon levels komen en daar zal je in drie minuten zoveel mogelijk punten moeten verdienen en zoveel mogelijk grondoppervlak in de kleur van jouw team moeten kleuren.

Eens in de vier uur krijg je een aankondiging waarmee een verandering van de speelbare stages wordt aangekondigd die dan weer voor een bepaalde tijd speelbaar zijn. Op dit moment is alleen de Regular Battle mode beschikbaar, maar later als genoeg mensen level 10 hebben bereikt zal ook de Ranked Battle modus beschikbaar worden.

Battle Dojo Screen 2 Screenshot 2015-05-29 16-02-00

Naast een online multiplayer heeft Nintendo ook een offline multiplayer modes toegevoegd.  In deze modus speel je 1 vs. 1 een Balloon Battle. Je moet zorgen dat je als eerste 30 ballonnen knapt en dan win je.

Deze modus is de enige offline multiplayer modus, maar is helaas niet heel erg boeiend. Er zit weinig variatie in en daarnaast kan het maximaal met twee spelers tegelijk.

DLC

Op dit moment heeft Splatoon een bepaald aantal wapens en één splatoon 2015-05-07 om 18.35.01vorm van online battles. Dit zorgt dat de hoeveelheid content in eerste instantie beperkt aanvoeld, maar Nintendo heeft toegezegd op latere momenten gratis DLC uit te geven met onder andere nieuwe battle modi zoals Tower Control, nieuwe levels en nieuwe wapens.

Grafisch en geluid

Grafisch is Splatoon een topper, het spel ziet er geweldig verzorgt uit met erg veel detail. Van de singleplayer levels tot de online battle levels alles ziet er keurig afgewerkt uit.

De muziek is anders dan wat we gewend zijn van Nintendo, de meeste nummers uit Splatoon zijn Punk nummers die perfect het sfeertje van de Splatoon wereld weergeeft.

Conclusie

Splatoon is een echte topgame voor de Wii U. De game ziet er prachtig uit en heeft een goede soundtrack. De online battles hebben een verslavingsgehalte waardoor de game niet snel zal vervelen. Het enige wat een beetje jammer is, is dat een groot deel van de offline content alleen vrij te spelen is met de amiibo wat eigenlijk een vorm van betaalde DLC als idee geeft.

Gelukkig komt Nintendo later nog met gratis DLC die de hoeveelheid content enorm zal doen toenemen. Splatoon brengt een geheel nieuwe draai aan het shooter genre wat voor zowel shooter fans als voor nieuwkomers in het genre een enorm leuke game levert.

+ Online battles zijn geweldig
+ Er zijn nog nieuwe modi op komst
+ De gameplay is uniek
+ De hoeveelheid detail is enorm

– Single Player is redelijk kort
– Amiibo neemt veel offline content in beslag
– Lokale multiplayer niet echt boeiend

Cijfer: 8.8