Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Wii Fit U

Een van de meest verkochte games van de vorige generatie is Wii Fit. Nintendo speelt slim op het succes van zijn voorganger, en hoopt met Wii Fit U het zelfde trucje over te doen. Of Wii Fit U de ultieme calorieverbrander is, dat lees je verder in de review.

Body Measurement

Voordat de workout begint, wordt je verwelkomt door een digitale Balance Board. Deze verwelkomt de speler en stelt zich voor als een nieuwe vriend. Ondanks dat hij zich voorstelt als een vriend, stelt hij de prille vriendschap meteen op de proef! Dit doet hij door mogelijk confronterende vragen te stellen. Hij stelt voor om een “Body Measurement” uit te voeren, een lichaamscontrole, waarin een aantal gegevens gemeten moet worden, denk aan lengte, leeftijd, maar ook gewicht. Het gewicht kan worden gemeten met behulp van de fysieke Balance Board, welke vereist is om gebruik te maken van Wii Fit U. Met de ingevoerde gegevens en het gewicht, wordt een BMI berekend.

BMI staat voor Body Mass Index, en geeft met behulp van getallen aan in welke categorie de speler zich bevindt. De categorieën zijn gebaseerd op een berekening van lichaam en gewicht. Hieronder een overzicht:

– >30.00: Obese

– 25.01 – 29.99: Overgewicht

– 20.00 – 25.00: Gezond gewicht

– <20: Ondergewicht

Als je dacht dat het meest confronterende gedeelte al achter de rug was, dan heb je het mis! Aan de hand van alle gegevens, berekent de Balance Board de fitheid van het lichaam en zal deze aanduiden met een leeftijd. Beschik je over een fit lichaam, dan heb je niks te vrezen, maar bij flink overgewicht, moet je rekening houden met een leeftijd dat ver boven jouw daadwerkelijke leeftijd uitstijgt.

Maar ondanks de mogelijke confronterende vragen en metingen, doe je deze niet voor niets. Aangeraden wordt om dagelijks een meting te verrichten en een persoonlijk doel op te stellen. Op deze wijze ben je actief bezig met je lichaam en kan je dankzij de metingen die verricht zijn, vooruitgang, stabilisatie of achteruitgang in een handig overzicht waarnemen  met behulp van een grafiek. Zo weet je, of je goed op weg bent of meer moet zweten!

Oefening baart kunst

De workout krijgt vorm door de vele oefeningen en helpen je op weg om de gemaakte doel te behalen. Er is keuze uit 77 oefeningen en zijn verdeeld onder vijf categorieën: Muscle, Aerobics,  Yoga, Dance en Balance.

Naast de bekende spieroefeningen, zoals opdrukken en sit-ups in de categorie Muscle, zijn er ook veel nieuwe oefeningen te vinden. Nieuw is Dance. Met behulp van een danslerares leer je de pasjes en handbewegingen van de Flamenco of de Salsa. De bewegingen van voeten en handen worden nauwkeurig gemeten met behulp van de Balance Board en Wii Motion Plus controllers. Dit pakt bijzonder goed uit, waardoor het herhalen van deze oefeningen geen straf is. Ondanks dat de pasjes zorgen voor een hoop beweging, lijken deze niet te zorgen voor danspasjes die toegepast kunnen worden in de discotheek.

De oefeningen in Balance zijn het best vergelijkbaar met minigames en zijn leuk om uit te voeren, waardoor het bewegen leuk wordt gemaakt. In al deze oefeningen staat het balanceren centraal. In vele oefeningen stuur je jouw Mii-personage door het gewicht te verdelen op het gewenste richtingvlak (links, rechts, voren of achter). Leuke oefeningen zijn wand beklimmen, trampoline springen, vliegen als een vogel en als ober te werk gaan. In de laatstgenoemde oefening is het de bedoeling om gebakjes rond te brengen, bij de juiste Mii-personage. De gebakjes staan vermeldt op de GamePad. Je moet er voor zorgen dat deze niet omvallen, door de GamePad zo recht mogelijk te houden. Maar door het bewegen met je voeten, om vooruit te komen, is het vrij lastig om alle gebakjes te serveren.

Na het behalen van elke oefening wordt het aantal verbrande calorieën berekent. Er wordt gekeken naar hoelang de oefening duurt, maar ook hoe intensief deze was. Zo zal je om de ultieme workout samen te stellen uit moeten zoeken welke oefeningen jouw ligt.

Als je een aantal uur in Wii Fit U hebt doorgebracht, dan zal Body Breakdown in het menu verschijnen. Deze zal het aantal minuten per spier bijhouden, denk aan benen, billen, buik en armen. In deze handige overzicht, zal je snel merken waaraan meer gewerkt kan worden en selecteert de oefeningen op spier. Op deze wijze is het handig om aan de gewenste spieren te werken, met de juiste oefeningen.

Wii Fit Meter

Nieuw is de Wii Fit Meter. Na synchronisatie met de Wii U kan je deze in gebruik nemen. De Wii Fit Meter is bedoeld om buitenshuis te gebruiken. Deze registreert het aantal gemaakte stappen en rekent deze om in het aantal verbrande calorieën. Verder voelt de Wii Fit Meter de temperatuur aan en kan verschil in hoogte merken. Het aantal stappen en verschil in hoogte kan verwerkt worden in een speciale Wii Fit Meter menu. In het menuscherm kan je verschillende steden aanklikken, met elk hun eigen parcours. Met behulp van de registratie van de Wii Fit Meter worden de stappen omgezet in kilometers of  in het aantal beklommen meters. Dit kan worden toegepast in een parcours. Na een aantal keren zal de Eiffeltoren beklommen zijn en is heb je Londen doorlopen. Helaas, kan alleen één persoon gebruik maken van een Wii Fit Meter, waardoor meerdere aangeschaft moet worden.

Community

Nieuw is het aanmaken van een eigen Miiverse-community. Door de communitycode te delen met vrienden en familie is het mogelijk om progressie waar te nemen. Zichtbaar zijn de gemaakte scores, maar vorderingen in gewicht. Laatstgenoemde is echter optioneel.

Daily Nintendo heeft ook een eigen community. Om lid te worden van de community voeg je de volgende code in: 1439-9873-8887.

Obsessief

Wii Fit U helpt de speler tot bewegen en bewust te worden van een gezonde leefstijl. Maar het bevat ook obsessieve gedachten. Aangeraden wordt om dagelijks te wegen en is het mogelijk om het aantal verbrande calorieën te visualiseren met een menulijst. Mocht je hier niet gevoelig voor zijn, dan is er niks mis mee, maar voor mensen die zich druk bezig houden met getallen en gewichten kunnen deze game beter overslaan.

Conclusie

Wii Fit U biedt een hoop! Van leuke minigames tot echte spieroefeningen. Voor mensen die beschikken over Wii Fit en/of Wii Fit Plus, zal naast de vernieuwende minigames, waar de GamePad centraal staat, niet veel nieuws ontdekken, en dat is een gemis. Tussen de oefeningen door wordt je gestimuleerd door de positieve feedback van de Wii Fit-Trainer en digitale Balance Board. De Wii Fit Meter is niet meer dan een gimmick. Een leuke toevoeging, maar doet denken dat er meer in had gezeten. Mocht je schuw zijn voor de fitnessschool, niet beschikken over de voorgangers in deze serie en liever in de huiskamer met de gordijnen dicht gaan sporten, dan is Wii Fit U het spel die jou gaat doen zweten!

– … maar niet meer dan dat.
– Obsessief met gewicht, BMI en inname van voedsel
– Feedback beperkt zich tot balanceren op Balance Board

+ Variërende en uitdagende minigames
+ Geen abonnementskosten
+ Wel 77 oefeningen!
+ Wii Fit Meter is een leuke toevoeging…

Cijfer: 8.0