Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U review: Batman Arkham Origins

Bij de launch van de Wii U konden we al aan de slag met Batman: Arkham City. Het nieuwste deel in deze serie ligt inmiddels in de winkels, ook voor de Wii U. Is Batman: Arkham City wederom een topper geworden? Je leest het in onze review.
bmDe Batman spellen die de laatste jaren zijn verschenen waren tot nu toe stuk voor stuk erg goede games. Wii U bezitters hebben helaas niet van alle delen kunnen genieten maar dit nieuwste deel slaat de Wii U niet over. Bovendien is Batman: Arkham Origins ook nog eens 10 euro goedkoper dan de overige versies. Vanwaar dit prijsverschil? Daar komen we later op terug. Allereerst het verhaal van de game in het kort. Batman: Arkham Origins speelt zich een aantal jaar voor Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City af. Je speelt in de game nog als jonge Batman die geconfronteerd wordt met een belangrijk moment in zijn vroege carrière als misdaadbestrijder. Ook dit nieuwste deel kent weer een gigantische stad om doorheen te lopen, rennen en vliegen. In de story mode draait alles weer om missies die je moet halen om verder in de game te komen. De story mode borduurt dan ook voort op het succes uit het vorige deel. Veel vechten staat dan ook weer centraal in de game.

Het vechten in Batman: Arkham Origins is niet heel veel anders ten opzichte van het vorige deel. Dat is echter een positief punt want het combat systeem uit de voorgaande Batman games was erg goed uitgewerkt. Het freeflow-systeem werkt geweldig en voor je het weet wissel je zonder probleem tussen het schoppen, slaan en dodgen. Alleen een vijand uitschakelen geeft dan weer niet genoeg voldoening, leuker is het om een zo hoog mogelijke combo te maken. Bovendien levert dit ook wat op want combo’s maken genereert in Arkham Origins in XP. Hiermee kun je Batman dan weer upgraden. Het vechten op die manier dat je veel combo’s maakt wordt hiermee dus extra beloond. Bovendien worden de aanvallen die je doet vaak op een toffe manier, in slow-motion, in beeld gebracht. Het vechten is zoals we weten een belangrijk onderdeel in de game, Warner Bros heeft het vechten dan ook enorm goed uitgewerkt. Het aantal punten dat je krijgt van het vechten is overigens ook afhankelijk van de vijand of vijanden waar je tegen vecht. Kort gezegd kun je stellen hoe sterker de vijand, hoe meer punten je krijgt. Klinkt logisch toch?

Zoals vermeld kent Arkham Origins opnieuw een flinke open spelwereld waar je je vrij door kunt bewegen. Deze open wereld is uitgebreider dan het voorgaande deel en bestaat uit die van Arkham City met daarbij nog een nieuw deel. En met de komst van een grotere spelwereld heeft Warner Bros er ook voor gezorgd dat je sneller en makkelijker kunt reizen door de stad. Het is in dit nieuwste deel namelijk niet langer nodig om de gehele tijd te zweven of met de bat claw rond te reizen. Dit is te danken aan een compleet nieuw quick-travel systeem. Er kan nu voor vaste punten gekozen worden om naartoe te vliegen door middel van de Batwing. Deze moeten eerst wel worden geactiveerd maar het systeem is een erg fijne toevoeging.

Batman: Arkham Origins kent net als de voorgaande delen weer een uitgebreide story mode. De velen missies worden gecombineerd met het vrije rond bewegen door de stad. Regelmatig moet je het ook weer opnemen tegen eindbazen die deze keer extra interessant zijn. Toch lijkt de game soms net wat te veel op zijn voorganger en heb je regelmatig het gevoel dat er wat mist om het tot een compleet nieuwe game te laten lijken. Daar komt bovenop dat de multiplayer in Arkham Origins ontbreekt in de Wii U versie. Het lijkt er op dat dit de reden is dat de Wii U versie net iets goedkoper is. Wat in Arkham Origins ook geheel ontbreekt zijn de Riddler-opdrachten waarin raadsels opgelost moesten worden door voorwerpen te scannen. Erg jammer want dit was juist leuk aan het vorige deel. Arkham Oringins kent zoals net verteld een volledig nieuw verhaal, nieuwe gadgets en wapens alsmede nieuwe vijanden. Toch is de vooruitgang ten opzichte van het vorige deel niet heel groot en is het spel niet echt vernieuwend te noemen. Warner Bros lijkt dus op safe te spelen door veel terug te komen op de succesvolle formule uit Arkham City. Een goede keus? Voor de kwaliteit van de game wel maar qua originaliteit niet echt.

Een groot pluspunt van de game zijn toch wel de graphics. Arkham Origins ziet er namelijk schitterend uit en de beelden zijn duidelijk verbeterd ten opzichte van het vorige deel. In sommige reviews lees je dat de Wii U versie veel last heeft van frame-rate problemen maar persoonlijk heb ik hier erg weinig last van gehad. De graphics zijn gewoon prima in orde al zijn deze niet mooier dan die van de PS3/Xbox 360 versie. Let overigens ook op de tussenfilmpjes in de game, deze zien er werkelijk schitterend uit! Ook het geluid in de game is weer van vertrouwd hoog niveau. Wel zijn de stemmen van de personages door anderen ingesproken. De nieuwe voice actor van Batman is in het begin even wennen en is gedaan door Roger Craig Smith. Ook de nieuwe stem van de Joker zal voor kenners in het begin even wennen zijn maar na een tijdje spelen weet je niet beter. Bovendien hebben de nieuwe voice actors wel weer prima werk afgeleverd!

Batman: Arkham Origins borduurt voor een groot deel voort op het succesvolle vorige deel. Dat is in die zin niet erg dat de kwaliteit nog steeds erg hoog is. Het spel mist echter grote vernieuwingen waardoor je soms niet het gevoel hebt met een compleet nieuwe game bezig te zijn. Ondanks dat hebben we hier nog steeds een geweldige game met sterke gameplay en prachtige graphics. Jammer is nog wel dat de multiplayer ontbreekt in de Wii U versie.

-Niet heel vernieuwend
– Geen multiplayer

+Sterke gameplay
+ Goed combat systeem
+ Graphics

Cijfer: 7.7