Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U review: Pikmin 3

Al weer flink wat jaren terug verschenen de eerste 2 delen van Pikmin op de Gamecube. Een bijzonder originele franchise waarbij je met gekleurde Pikmin schatten moet verzamelen en vijanden moet verslaan. Nu is dan eindelijk het derde deel verschenen en wel voor de Wii U. Een topper? Lees het in onze review!

Pikmin 3 is het vervolg op Pikmin 2 en hiermee een volledig nieuwe titel  in deze bijzondere strategiereeks waarmee we voor het eerst kennis konden maken bij de lancering van de Gamecube. Wellicht hebben sommige nog nooit een Pikmin game gespeeld. Zij zullen zich wellicht afvragen: wat voor een game is het dan precies?

In de game ga je met allerlei gekleurde Pikmin naar verschillende gebieden toe. Deze gebieden liggen vol kostbare spullen, voedsel en schatten. Er is echter ook gevaar gezien de werelden ook vol zitten met rare wezens. Het is jouw doel om te overleven en natuurlijk zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Heel simpel gezegd moet je hierdoor de beste Pikmins (elke Pikmin heeft zo zijn eigen krachten) inzetten tegen de juiste vijanden. Daarnaast heb je de juiste Pikmins nodig om in bepaalde gebieden te komen. De Pikmins luisteren naar hun captains. Jij bestuurt dus de Pikmins in deze game waarbij strategie van groot belang is!

Pikmin 3 borduurt eigenlijk voort op het succes van de eerste twee delen. De perfect uitgedachte gameplay keert namelijk terug maar is op verschillende punten verbeterd. Daarnaast introduceert de game een aantal nieuwe Pikmin wat dus voor veel meer mogelijkheden en diversiteit zorgt in de game. Laten we eerst de verschillende Pikmin bekijken. Zo zijn bijvoorbeeld de rode, gele en blauwe Pikmin weer terug. Blauwe Pikmin kunnen tegen water, gele Pikmin tegen elektriciteit en rode Pikmin tegen vuur. Op de bovenstaande foto zie je een van de nieuwe soorten Pikmin: rock Pikmin. Deze kunnen erg handig zijn om rotsen weg te werken en zo nieuwe gebieden te ontdekken! De kleine witte en de dikke paarse Pikmin zijn in deel 3 niet aanwezig. Overigens breid het aantal soorten Pikmin zich langzaam uit. Zo begin je in de game met slechts 1 soort en kun je eindigen met 5 soorten Pikmin! Maar naast de nieuwe Pikmin in de game is er nog een belangrijke vernieuwing: een compleet nieuwe lock-on systeem. Zo kun je vijanden veel beter aanpakken en wordt de game strategisch gezien nog beter. Vijanden hebben vaak een bepaalde zwakke plek en juist dan komt het nieuwe lock-on systeem goed van pas. Je kunt Pikmin dan op die plek laten aanvallen. Een grote verbetering want vroeger was het maar hopen dat de Pikmin de vijand op de juiste plek gingen aanvallen.

In totaal zijn er vier grote gebieden die je gaat bezoeken met je Pikmin en dan komen we meteen bij nog een flinke vooruit gang: de graphics. Alles ziet er prachtig uit en geheel in HD. Uiteraard veel mooier dan de voorgaande delen met als gevolg dat de omgevingen waar je constant doorheen loopt een lust voor het oog zijn De omgevingen zitten bovendien vol met details. Pikmin 3 lijkt momenteel de mooiste Wii U game te zijn die er is. De Pikmin zelf zijn ook mooi ontworpen maar dit geldt nog meer voor de eindbazen welke er prachtig uit zien. De levels zijn deze keer ook groter en daardoor uitdagender om doorheen te gaan.

 

Een element dat bij de ene gamer geliefd is en waar de ander een hekel aan heeft is de tijd. De tijd vormt een bedreiging in de zin van de ondergaande zon. En een flinke bedreiging ook want het kan je hele team aan Pikmin kapot maken. Heb je aan het einde van de dag niet al je Pikmin veilig terug weten te krijgen bij je basis, dan is het einde oefening voor de gekleurde rakkers. De Pikmin worden dan opgegeten door de grote monsters die snachts rondlopen. Het is dus ook altijd goed op de tijd letten aangezien deze minstens zo gevaarlijk kan zijn als de vijanden waar je mee te maken hebt!

In totaal kun je de story mode in een uur of 10-13 uitspelen, natuurlijk erg afhankelijk van jou speelstijl. Pikmin 3 richt zich naast de singleplayer ook op multiplayer en dat betekend dat je de game ook met een vriend kan gaan spelen. Wel offline want online gamen is met Pikmin 3 helaas niet mogelijk. Een van de multiplayer modes is de BINGO mode. Nog steeds is het doel om allerlei vruchten en schatten te verzamelen maar nu in die volgorde dat jij als eerste BINGO hebt. Een leuk bedachte variant op het normale spel maar liever hadden we de game ook online kunnen spelen. Daarnaast ontbreekt helaas ook een co-op mode waar de game eigenlijk ideaal voor had kunnen zijn!

Al met al is Pikmin 3 een flinke vooruitganger ten opzichte van de eerste twee delen. Nieuwe Pikmin, een goed lock-on systeem, grotere gebieden en dat alles prachtig weergegeven. Jammer dat een online mode ontbreekt want de game had daarmee nog beter kunnen worden. Neemt niet weg dat het nu al een van de beste en mooiste Wii U games tot op heden is!

– Geen online mode
– Een offline co-op mode had leuk geweest

+ Nieuwe Pikmin
+ Groter en mooier
+ Nieuw lock-on systeem

Cijfer: 9.0

>> Meer informatie op onze speciale Pikmin 3 pagina