Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Donkey Kong (Arcade) Concept Art en meer

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 132 jaar gelden zaggen Nintendo’s meeste bekende karakters Mario en Donkey Kong het levenslicht. De tijden waren toen wel anders. Zo hete Mario eerst Jumpman en moest hij niet prinses Peach maar vriendin Pauline redden van zijn grootste vijand Donkey Kong. Lees hier meer over de game , Concept art en nog veel meer.

Het was 1981 en Shigeru Miyamoto kreek de taak van zijn nieuwe werkgever Nintendo een Arcade game te ontwerpen voor de Amerikaanse markt. Geinspireerde door Belle en het Beest, Popeye en King Kong ontwierp Miyamoto een Arcade game waar een mannetje met een grote snor genoemt Jumpman een dame in nood moet redden van een grote gorilla. De platform-game bestond uit 4 levels die in een loep werden herhaald en moeilijker werden. Nintendo vond het ontwerp goed maar wilde wel een Engels titel voor de game. Zo kwam Miyamoto aan de naam Donkey Kong waarvan hij dacht dat het in het Engels domme aap betekende.

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 9

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 5

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 6

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 7

De Arcade game werd meteen een grote hit, mensen hadden nog nooit zulke Grafics, animatie, power-ups of  zelfs Cutscenes in een game gezien. Jongeren rende vanuit school meteen naar de arcade hallen om Donkey Kong te spelen en zelfs onder volwassen was de game erg geliefd. Donkey Kong betekende goede Business voor Nintendo en Merchandice  vloog over de toonbank. Echter had film Studio Universal de populariteit van de game snel door. Deze klaagde in 1982 Nintendo aan. Ze vonden dat de game scenario en vooral de titel van de game wel heel erg op hun film King Kong leek. Nintendo werd verdedigd door advocaat John Kirby, hij vond al snel uit dat de scenario en de karakters van King Kong publiek domein zijn. Studio Universal verloor hierdoor de rechtszaak. Advocaat John Kirby werd groots bedankt door Nintendo en kreeg een boot met de naam Donkey Kong. Er gaan geruchten dat het Nintendo Karakter Kirby vernoemd is naar de advocaat uit eerbetoon. Dit is echter nooit bevestigd door Nintendo.

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 8

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 3

Toen het spel in de jaren 80tig uit kwam was deze ook erg populair onder competitie gamers. Zij speelde om de wie de hoogste score had en deze werden bijgehouden door Arcade hal (Twin Galaxies) eigenaar Walter Day.  Toen de tijd ging de hoogste score naar Billy Mitchell. In een documenteren uit 2007 : The King of Kong: A Fistful of Quarters zien we hoe Billy Mitchell wordt uitgedaagd door een andere gamer die zegt een hogere score te kunnen halen. De documenteren laat goed de passie maar ook de obsessie voor Retro-gaming zien. Zie hier onder het eesrte deel van de documenteren (andere delen staan ook op YouTube.)

De documenteren is een grote  inspiratie geweest voor de bekende Animatie film van Disney: Wreck-It Ralph. De arcade hal in animatie is gemodeld na de wereld bekende arcade hal Twin Galaxies. Eigenaar Walter Day heeft een kleine Cameo in de film.

Donkey Kong Arcade Daily Nintendo 10